Після COVID-19 експерти прогнозують рекордний сплеск викидів CO2 у 2021 році shutterstock

Після COVID-19 експерти прогнозують рекордний сплеск викидів CO2 у 2021 році

Олекса Франко

За даними МЕА, цьогоріч зросте використання всіх видів викопного палива

Міжнародне енергетичне агентство (МЕА) прогнозує різке зростання кількості викидів вуглецю (CO2) через відновлення світової економіки після пандемії, зумовленої COVID-19.

Очікується друге за величиною збільшення викидів вуглецю за всю історію спостережень. Про це йдеться в Глобальному енергетичному огляді 2021, який МEA опублікувало цього тижня.

Світові викиди CO2, пов'язані з енергетикою, цього року підстрибнуть на 1,5 млрд тонн до 33 мільярдів тонн цього року, що є найбільшим річним зростанням з 2010 року, стверджують у МЕА.

"Це тривожне попередження про те, що економічне відновлення після коронавірусної кризи може сильно загострити проблему зміни клімату", — сказав виконавчий директор МЕА Фатіх Біроль.

Він закликав світових лідерів взяти на себе зобов'язання і вдатися до "чітких і негайних дій" на кліматичному саміті, який відбудеться цього тижня в США.

Третя хвиля пандемії ще стримуватиме глобальний попит на енергію, однак розгортання вакцинації може змінити цей процес. Очікується, що обсяг світової економічної продукції відновиться на 6% у 2021 році, що призведе до збільшення глобального ВВП більш ніж на 2% більше від рівня 2019 року.

За прогнозами МЕА, використання всіх видів викопного палива значно зросте у 2021 році. Зокрема, світовий попит на енергію зросте на 4,6% у 2021 році – порівняно з падінням на 4% у 2020 році. Причиною стане попит з боку економік, що розвиваються.

Водночас очікується, що попит на вугілля збільшиться на 4,5% і наблизиться до піку 2014 року. Понад 80% зростання буде зосереджено в Азії, і тільки на Китай доведеться понад 50% приросту спалювання вугілля.

У Сполучених Штатах та Євросоюзі, де від вугілля вже почали відмовлятися, попит на цей енергоносій знову зросте, хоча й залишається нижчим від рівня 2019 року.

"Майже 70% прогнозованого зростання світового попиту на енергію випадає на ринки, що розвиваються, та країни, що розвиваються, де попит повинен зрости на 3,4% більше від рівня 2019 року. Споживання енергії в країнах з розвиненою економікою, звичайно, буде на 3% нижче рівня до пандемії", — повідомляють в агенції.

Генеральний секретар Організації Об'єднаних Націй Антоніу Гутерреш заявив, що "абсолютним пріоритетом" має бути мінімізація будівництва нових вугільних електростанцій, а країни повинні поступово відмовлятися від використання вугілля.

За відсутності термінових дій світ не зможе досягнути мети Паризької угоди щодо зупинки глобального потепління, вважає Гутерреш.

Генеральний секретар Всесвітньої метеорологічної організації Петтері Таалас попередив про "20 відсотків ймовірності" того, що світ нагріється до 1,5 градуса протягом "найближчих п'яти років".

"Напевно, найближчим часом ми побачимо роки, коли світ нагріється на 1,5 градуса", — сказав Таалас.

Прогнозоване зростання використання викопного палива в 2021 році відбудеться навіть за рекордного щорічного збільшення обсягів використання відновлюваної енергії, виробленої як сонячною енергією, так і вітром.

У звіті агентства вказуються й позитивні тенденції. Використання енергії вітру, сонця та інших відновлюваних джерел у 2020 зросло на 3%, а цього року має зрости на 8%.

Очікується, що "зелена" енергетика забезпечить цього року близько третини загальної світової електроенергії. Це найвищий рівень з початку індустріальної революції.

Використання нафти, ймовірно, залишиться нижчим за свій пік у 2019 році, враховуючи те, що авіаційний сектор ще не відновив активність до свого допандемічного рівня.

Нагадаємо, що президент США Джо Байден запросив 40 світових лідерів на віртуальний кліматичний саміт. Зустріч має стати своєрідною підготовкою до Конференції ООН з кліматичних змін.

Як повідомляла ЕкоПолітика, генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш виступив зі зверненням у День довкілля. Він закликав людство припинити нещадну експлуатацію ресурсів планети й самовбивчу війну з природою.

Читайте також
Український стартап отримав грант від ЄС на вловлення вуглецю з повітря
Український стартап отримав грант від ЄС на вловлення вуглецю з повітря

Вловлений вуглець може покращити врожайність ферм на 30%

У Китаї запустили оновлену систему торгівлі вуглецевими кредитами
У Китаї запустили оновлену систему торгівлі вуглецевими кредитами

Покупцями вуглецевих кредитів стануть переважно підприємства з високим рівнем викидів

Туреччина запровадить систему торгівлі викидами у 2024 році – міністр
Туреччина запровадить систему торгівлі викидами у 2024 році – міністр

Це допоможе адоптуватися до європейського вуглецевого мита CBAM

В Італії створять потужний центр уловлювання та зберігання вуглецю
В Італії створять потужний центр уловлювання та зберігання вуглецю

Перші потужності запустять наприкінці 2024 або на початку 2025 року