Після аварії на "Pівнеазоті" біля хімзаводу моніторитимуть якість повітря онлайн УНІАН

Після аварії на "Pівнеазоті" біля хімзаводу моніторитимуть якість повітря онлайн

Олена Яценьо

Датчики аналізуватимуть якість повітря і транслюватимуть дані в онлайн-режимі

На ПpAT "Рівнеазот" встановлять автоматизовану систему екологічного моніторингу стану повітря (ACEM).

Таке рішення керівництво хімічного підприємства на Рівненщині ухвалило після надзвичайної ситуації на заводі, що сталася 20 липня 2021 року. Про це розповів голова правління ПpAT "Pівнеазот" Михайло Заблуда, повідомляє пресслужба компанії.

"Це наша ініціатива, яку підтримали держоргани, місцева влада. Ми бачимо колосальний запит суспільства на інформацію про стан навколишнього середовища та хочемо максимально інформувати людей. Система буде сертифікована не тільки українськими регуляторами, а й незалежними міжнародними аудиторами, які підтвердять її відповідність міжнародним стандартам. Тільки так ми продемонструємо, що виробництво на ПpAT "Рівнеазот" повністю відповідає всім екологічним нормам і вимогам та є безпечним", — зазначив Заблуда.

Проєкт фінансується коштами підприємства. Датчики моніторингу буде закуплено та встановлено по периметру території "Рівнеазот".

Система в режимі реального часу контролюватиме якість повітря, зокрема наявність і концентрацію забруднювальних речовин в атмосферному повітрі – вміст оксиду вуглецю СО, аміаку NH, діоксиду азоту NO.

Голова правління "Рівнеазоту" також наголосив, що в холдингу Ostchem вже є практичний досвід побудови таких систем. Раніше систему онлайн-моніторингу було встановлено на "Стиролі".

Нині фахівці "Рівнеазоту" почали підготовчі роботи для установки нової системи та розробляють усю необхідну документацію для вибору підрядника.

Проєкт буде проводитися кількома етапами: проведення міжнародного тендеру та вибір підрядника, укладання контракту з підрядником, розроблення проєкту, монтаж i запуск роботи датчиків, організація автоматичного аналізу та передачі даних на сайт підприємства, сертифікація. На реалізацію всього проєкту, за попередніми розрахунками, знадобиться близько 10 місяців. Очікується, що установлення системи моніторингу та сертифікацію буде завершено до весни 2022 року.

Нині на ПpAT "Рівнеазот" діє лабораторія, яка постійно стежить за станом довкілля. Двічі на день проводяться моніторинг і контроль за станом стічних вод проммайданчика, а також тричі на місяць здійснюються контроль за зворотними водами. Проводяться аналізи на визначення рівня pH, нітрат-, нітрит-, сульфат-, фосфат-, амоній- іонів, металів. Згідно з графіком контролю, затвердженим головним інженером, проводиться щоденний моніторинг стану повітря робочої зони, тричі на тиждень здійснюються контроль повітря в межах санітарно-захисної та сельбищної зони. Проводиться щоденний моніторинг стану атмосферного повітря на майданчику підприємства. Зокрема, проводяться аналізи на вміст таких газів, як аміак, діоксид азоту, оксид вуглецю. У день виробничої неполадки на ПpAT "Рівнеазот› лабораторія працювала цілодобово, yci проби показували рівень нітрозного газу в повітрі втричі нижче за допустимий рівень.

Окрім того, на всіх підприємствах холдингу Оstchem провели додаткові технічні перевірки безпеки роботи всіх ключових цехів, ретельну діагностику всіх трубопроводів та обладнання. Також було проведено додатковий інструктаж персоналу з техніки безпеки та проведено додаткові навчання.

Як писала ЕкоПолітика раніше, 20 липня біля Рівного на хімічному заводі ПрАТ “Рівнеазот” сталася аварійна зупинка агрегату цеху з азотною кислотою, унаслідок чого відбувся викид нітрозних газів і в повітря піднялася величезна руда хмара диму.

Нагадаємо також, що в Міністерстві внутрішніх справ анонсували проведення до кінця 2021 року позапланових перевірок на всіх хімічно небезпечних об’єктах України.

Читайте також
В Україні планують створити перше виробництво водню та аміаку з відновлювальних джерел енергії
В Україні планують створити перше виробництво водню та аміаку з відновлювальних джерел енергії

Українсько-корейська робоча група розпочне розробку інвестиційного проєкту у травні 2024 року

У Рівному виявили 5 осередків з небезпечним рівнем шуму
У Рівному виявили 5 осередків з небезпечним рівнем шуму

На двох точках моніторингу рівень шуму перевищив норму на 4 дБА

На Рівненщині з’явився перший індустріальний еко-парк
На Рівненщині з’явився перший індустріальний еко-парк

HEMPY UA створить 1400 нових робочих місць та майданчик для наукових досліджень

На Рівненщині прибрали 40 стихійних звалищ
На Рівненщині прибрали 40 стихійних звалищ

Люди прибрали близько 2,8 тисячі м2 територій