Під Полтавою у джерельній воді виявили нітрати та важкі метали poltavawave.com.ua

Під Полтавою у джерельній воді виявили нітрати та важкі метали

Олена Яценьо

Екологи дослідили якість води та повітря в селі, яке межує з полігоном ТПВ

У селі Макухівка, що поруч із полтавським сміттєзвалищем, у воді із криниць місцевих жителів знайшли перевищення за нітратами та важкими металами.

Такі результати дослідження “Мій сусід — сміттєзвалище” 17 січня в Полтаві в приміщенні “Дія.Бізнес” презентували екологи громадської організації “Еколтава”.

Зазначається, що дослідження в Макухівці, яка межує з міським сміттєзвалищем, проводили із серпня по грудень 2021 року.

За словами керівниці проєкту Юлії Авраменко, екологи дослідили якість води та повітря в селі.

Усього відібрали чотири проби води з колодязів на різній глибині: 6, 11, 16 та 24 метри. Аналіз води провели в Полтавському обласному центрі профілактики хвороб і в центрі практичної екології.

Згідно з результатами досліджень, у воді виявили перевищений вміст заліза, нітратів, фторидів, марганцю та хлоридів.

"Було зафіксовано перевищення за кожною пробою — за нітратами та фторидами. У першій пробі перевищення — залізо, за марганцем, у четвертій пробі також залізо і марганець, а також перевищення за хлоридами", — розповіла екологиня й завідувачка вимірювальної лабораторії Надія Гроза.

Під час презентації дослідження команда дослідників і фахівці ТОВ “Центр практичної екології” провели публічний аналіз питної води з однієї з криниць Макухівки на нітрати. За словами Грози, аналіз виявив перевищення показників нітратів утричі.

Як наголосили експерти, вживання такої води особливо небезпечне для вагітних і немовлят. Постійна дія нітратів може спричинити переривання вагітності та вади розвитку в немовлят. Загалом постійне вживання такої води призводить до проблем із внутрішніми органами, онкологічних і неврологічних хвороб.

На заході побували також представники Моніторингової місії ООН, які ознайомилися з результатами аналітичного звіту та поспілкувалися з місцевими жителями про умови їхнього життя в Макухівці, зокрема про порушення права на доступ до питної води. Спостерігачі пообіцяли стежити за ситуацією та повідомити про ці порушення прав людей на міжнародному рівні.

Полтавське сміттєзвалище переповнене на 130%

Координаторка дослідження в Макухівці Юлія Авраменко розповіла, що на звалищі, з яким доводиться сусідувати людям, немає обов’язкових інженерних рішень щодо запобігання поширенню токсичних речовин і збудників хвороб — протифільтраційного екрану, вилучення та знезараження фільтрату, звукового та біоакустичного обладнання для відлякування птахів, дезінфекційних ванн для коліс сміттєвозів.

Окрім того, наголосила вона, максимальний термін його експлуатації закінчився ще 2005 року. Станом на сьогодні полігон переповнений уже на 130% і щороку тільки зростає.

Аналітикиня ГО "Еколтава" Марина Садкіна рекомендує обмежити доступ до звалища, знезаразити фільтрат і пересипати сміття ґрунтом.

“Це сміттєзвалище потребує закриття та має бути створено новий сучасний об’єкт поводження з відходами. Терміново необхідно виконати заходи із забезпечення пожежної безпеки, обмеження доступу сторонніх осіб на територію, збирання та знезараження фільтрату, пересипання ґрунтом”, — сказала експертка.

Зі свого боку жителі села Макухівка кажуть, що нікому немає діла до них. Ба більше: місцева влада запропонувала облаштувати через дорогу від чинного ще один полігон.

“Ми втомилися жити поруч зі сміттєзвалищем. Крім того, що сморід і сміття навколо, щомісяця ми витрачаємо на питну воду 1000 грн. Усім байдуже, нікого абсолютно не цікавить, я просто впевнена, ні міській раді, ні обласній, ні більшості містян, 99% їм усе одно, куди дівається сміття, — скаржиться жителька села Влада Орловська. — Їм треба вивезти його зі свого дому, щоб було чисто, удома поприбирано. Найобразливіше, що люди так іронічно до цього ставляться, типу "Вас не влаштовує? Так виїжджайте звідти! Які проблеми?". Але чому я маю покидати свій дім?”

Раніше ЕкоПолітика писала, що в селі Перемога Баришівської ОТГ, що на Київщині, майже скрізь у водоймах високий вміст амонію та фосфатів.

Читайте також
На Полтавщині почали розслідувати причетність цукрозаводу до забрудення замель
На Полтавщині почали розслідувати причетність цукрозаводу до забрудення замель

Відходи мають прибрати у найкоротші терміни як тільки дозволять погодні умови

Екоактивісти Полтави розповіли, як місту уникнути Грибовицької трагедії
Екоактивісти Полтави розповіли, як місту уникнути Грибовицької трагедії

Для глобально вирішення проблеми потрібно закрити сміттєзвалище, побудувати сміттєпереробний завод та сортувати сміття

На Полтавщині заборонили полювання до кінця війни
На Полтавщині заборонили полювання до кінця війни

Будуть дозволені заходи для регулювання чисельності хижаків