Під Києвом на звалище незаконно потрапили 100 бочок I класу токсичності. Фото facebook.com

Під Києвом на звалище незаконно потрапили 100 бочок I класу токсичності. Фото

Катерина Бєлоусова

Під час огляду ділянок у повітрі виявили пари сірководню та аміаку

У Вишгородському районі, що на Київщині, на звалищі захоронили понад 100 металевих бочок, які містили небезпечні речовини. Зокрема нафтопродукти та важкі метали I класу токсичності. Це  заподіяло шкоду державі в розмірі понад 530 тисяч гривень.

У протиправних діях підозрюють депутата однієї з селищних рад, який з 2016 по 2019 роки організував та забезпечив безперешкодне ввезення на територію сміттєзвалища виробничих відходів одного з суб’єктів господарювання, повідомляє Київська обласна прокуратура у Facebook.

Відходи захоронювалися у спеціально створених котлованах поза межами полігону на приватних земельних ділянках. Під час огляду ділянок у повітрі виявили пари сірководню та аміаку.

facebook.com

facebook.com

За даними Броварської окружної прокуратури депутат зловживав службовим становищем, з метою одержання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки державним інтересам. Його підозрюють у порушенні правил використання надр, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, що створило небезпеку для життя, здоров'я людей та довкілля (ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 240 КК України).

“Для незаконного захоронення відходів експосадовець надавав відповідні вказівки підлеглим працівникам та використовував матеріально-технічні ресурси очолюваного ним підприємства. За пропуск завантажених транспортних засобів з виробничими відходами він отримував грошові кошти”, – сказано в повідомленні.

Засмічення земель небезпечними відходами заподіяло шкоду державі в розмірі понад 530 тис грн.

Також завідувачу звалища повідомлено про підозру у порушенні правил використання надр, вчиненому за попередньою змовою групою осіб, що створило небезпеку для життя, здоров'я людей та довкілля (ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 240 КК України). Адже він забезпечував безперешкодний в’їзд на територію полігону автомобілів, які перевозили та захоронювали небезпечний вантаж.

Нагадаємо, у Трускавці стихійне звалище завдало 67,5 млн грн збитків. Львівська облпрокуратура підозрює колишню директорку одного з місцевих підприємств.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, невідомі викинули на заповідній Хортиці мішки із хімікатами.

Читайте також
Криза поводження з небезпечними відходами: лише 3 компанії отримали ліцензії в Україні
Криза поводження з небезпечними відходами: лише 3 компанії отримали ліцензії в Україні

Більшість підприємств з переробки небезпечних відходів втратили ліцензії

Українцям розповіли, що робити з розбитим ртутним термометром
Українцям розповіли, що робити з розбитим ртутним термометром

Ртуть неможна збирати пилососом, віником, ганчіркою

Де у Львові здати батарейки, термометри та лампи: графік та адреси
Де у Львові здати батарейки, термометри та лампи: графік та адреси

Кожний львівʼянин може безкоштовно здати 10 люмінесцентних ламп, 5 термометрів та 10 кг батарейок

У Запоріжжі виявили нелегальний склад небезпечних відходів просто неба. Фото
У Запоріжжі виявили нелегальний склад небезпечних відходів просто неба. Фото

Після колапсу ринку управління небезпечними відходами, станом на 1 березня, в Україні ліцензії отримали лише 5 компаній з близько 200