У Хмельницькому каналізаційні стоки з мікрорайону роками забруднюють Південний Буг

У Хмельницькому каналізаційні стоки з мікрорайону роками забруднюють Південний Буг

Катерина Бєлоусова

У мікрорайоні Гречани до каналізаційної системи підключено 498 домогосподарств, тобто менше чверті

У Хмельницькому неочищені каналізаційні стоки з мікрорайону Гречани роками забруднюють річку Південний Буг.

Про це розповів місцевий мешканець Віктор Карван, який досліджує проблему близько пʼяти років, повідомляє Суспільне.

Зазначається, що Гречани знаходяться на північно-західній околиці Хмельницького. Колишнє поселення здебільшого забудовано приватними будинками та промисловими кварталами. Проте у мікрорайоні немає централізованої каналізації.

“Початок стічної канави на вулиці Костюшка. Там є рівчак, куди стікають нечистоти з місцевих подвір'їв. Далі там є один восьмиквартирний будинок з септиком. Але цей септик повний. Видно, що туди жодним чином машина не приїжджає – з весни позаростало все бур’янами. Коли переповнюється той септик, всі води каналізаційні стікають в канаву”, – розповів Карван.

Він підкреслив, що далі стоки проходять вулицями Чорноострівською і Локомотивною, які також не мають каналізації. Далі нечистоти прямують через промзону, де ховаються під землю і знову витікають на провулку Шухевича.

Карван зазначив, що за пів кілометра униз за течією від місця впадіння стоків у Південний Буг знаходиться міське водосховище. За ним, каскадом, інше водосховище та міський пляж.

Місцева спортсменка Вікторія Фурманчук, яка займається веслуванням, розповіла, що у місці де стоки впадають у річку відчувається неприємний запах.

"Ми цю воду не п’ємо, але інші міста її п’ють. Я часто буваю на воді, і щоразу бачу таку печальну картину – тече така сива вода і відчувається запах каналізації. Дуже прикро, що містяни допускають таку ситуацію, що так відбувається і ми, начебто, погоджуємося на це. Начебто ми гідні того, щоб купатися в каналізації і, вибачте, в цих мийних засобах", — розповіла вона.

Зазначається, що екоінспектори відібрали проби ґрунту та води з потічка у Гречанах та Південного Бугу. Хоча вони відчули запах, проби все одно потрібно дослідити у лабораторії.

Представник громадської організації "Річки Хмельниччини" Павло Везденецький наголосив, що у Гречанах необхідно облаштувати каналізацію, щоб стоки не забруднювали річку. 

За даними каналізаційного господарства "Хмельницькводоканалу", у мікрорайоні Гречани до водогону підключені 2031 абонент, а до каналізаційної системи – 498, тобто менше чверті домогосподарств.

Нагадаємо, на Полтавщині свинячі фекалії забруднили річку Псел, через що стався масовий мор риби.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Житомирі під час грози 20 червня стався порив каналізаційної мережі, нечистоти з якої затопили декілька приватних будинків та потрапили у річку Тетерів.

Читайте також
У водоймах Полтави виявили забруднення
У водоймах Полтави виявили забруднення

Сім показників проби води з Пушкарівських ставків мають відхилення від норм

На Одещині консервний завод забруднив землю стічними водами
На Одещині консервний завод забруднив землю стічними водами

Сума збитків склала понад 2,5 мільйона гривень

Під Харковом поблизу кладовища утворилося озеро з нечистотами, які стікають у річку. Відео
Під Харковом поблизу кладовища утворилося озеро з нечистотами, які стікають у річку. Відео

На деяких ділянках зі стічної труби посеред луку нечистоти витікають прямо на землю

Мешканці Миколаєва поскаржилися на струмок з нечистотами, який забруднює річку
Мешканці Миколаєва поскаржилися на струмок з нечистотами, який забруднює річку

Кореспонденти планують звернутися до контролюючих органів