Перспективи водневої економіки для України. Частина друга shutterstock

Перспективи водневої економіки для України. Частина друга

Аркадій Поляк

Для процесу виробництва водню знадобиться дуже багато води, а в країні вже через кілька років прогнозують її дефіцит

ЕкоПолітика продовжує знайомити своїх читачів з перспективами розвитку водневої економіки в Україні. У другій частині ви дізнаєтеся: чи є можливість транспортування водню по існуючих магістральних трубопроводах, які перспективи його видобутку і зберігання в нашій країні і чи готові ми до запуску масштабного видобутку водню?

Першу частину матеріалу можна прочитати за посиланням.

Що з магістральними газопроводами?

Якщо розподільні газові мережі у нас досліджуються, на предмет транспортування суміші водню і природного газу, то експериментальних робіт по магістральних газопроводах поки немає.

Директор "Нафтогазбудінформатика" Леонід Уніговський визнає: "У цілому, в порівнянні з низкою європейських країн, є відставання по вивченню можливостей прокачування суміші водню і природного газу по магістральних газопроводах. Тут немає навіть початку руху. Теоретично — все добре, проведено вивчення проблеми, навіть є техзавдання, що потрібно зробити першочергово, але практичних результатів — немає".

Але ж можна ж зацікавити Росію використовувати магістральні трубопроводи України після 2024 року. Наприклад, природний газ буде йти з Росії в Європу, а в Україні можна вводити водень. Так, рішення складне, адже технологічний процес потрібно проводити під великим тиском.

Консорціум українських вчених готовий проводити експерименти з магістральними трубами, вони навіть підготували відповідне звернення до Міністерства енергетики. Тепер відповідь — за оператором ГТС.

Можливо, є надія на оператора ГТС Італії — SNAM, лідера в питаннях вивчення транспорту суміші водню і природного газу — і магістральними та газорозподільними мережами. У червні планується зустріч їхніх представників з керівництвом Міністерства енергетики. Україна дуже сподівається на спільний проєкт.

Устаткування для виробництва водню

І ще одне важливе питання. Чи зможе Україна виробляти обладнання для водневих технологій. Ось, наприклад, електролізери, чи зможемо ми їх конструювати?

На думку Олександра Рєпкіна: "Ми робимо все можливе, щоб в Україні з'явився цей виробник. В рамках Асоціації ми хочемо приєднати німецький концерн — Тіссен Груп. Там є цілий підрозділ з реалізації інновацій".

Вся справа в тому, що розробляти електролізери невеликої потужності Україні під силу, а ось працювати з гігаватного потужностями ми поки не можемо.

А таке обладнання необхідно! Так, "Метінвест" вже оголосив про проєкт в Маріуполі — там будуть використовувати електролізер для виробництва водню в процесі виплавки сталі. До проєкту планують залучити німецьких фахівців.

shutterstock

Джерело: shutterstock

Видобуток і зберігання водню

Однак, якщо в технологічному плані для країни виробляти водень складно, тобто ще одна надія: водень можна добувати!

Глава Водневої Асоціації України Олександр Рєпкін позитивний у цьому плані:

"У нас є патент. Зараз вивчаємо окремі поля, свердловини зроблені ще з часів СРСР. Окремі свердловини мають в своїх характеристиках до 26% вмісту водню".

І тут потрібно відзначити, що вже є карта водневих родовищ. Це — нафтогазоносні поля — Сумська область, Полтавська, Західна Україна.

З ним погоджується і Уніговський: "Є оцінка Інституту геології, що така можливість є. Видобувати водень в Україні можливо. Теоретично він є в газонафтонасосних полях і на підошві Чорного моря. Геологи зверталися в Міненерго за державною підтримкою, але відгуку немає".

На сьогоднішній день справжня terra incognita для України — це зберігання водню.

Поки у світі проводять експерименти зі створення наземних і підземних сховищ, перевіряють надійність соляних каверн, нагнітають водень в порожнині, де раніше був природний газ, ущільнюють стінки, шукають можливості утилізації СО2 — у нас в цьому плані абсолютна тиша.

Тобто жодних експериментальних робіт в Україні щодо зберігання водню не проводять.

shutterstock

Джерело: shutterstock

Що далі?

Так, воднева економіка — це, безумовно, світовий хіт, але Україна поки далеко ще не в авангарді цього руху.

"Шлях розвитку водневої економіки — це нелегкий і непростий шлях! Розумієте, ККД при перетворенні електричної енергії в водень — 60-75%, тобто ми витрачаємо енергії більше, ніж отримуємо. Це — витратна річ! Ми природу не змінимо!" — вважає Уніговський.

Додамо до цього, що для процесу виробництва водню знадобиться дуже багато води, причому, належної якості, а в країні вже через кілька років прогнозують її дефіцит.

"Сказати, що я на 100% вірю тільки в майбутнє водню — такого відчуття немає. Можливо, з'являться і інші альтернативи. Але, водень — це реально, і іншої перспективи поки що немає", — додає вчений.

А поки Українська Воднева Асоціація, разом з партнерами підготувала Білу книгу вітроенергетики. Досконало вивчила роль офшорних вітроелектростанцій у виробництві електроенергії і водню.

"Але хоч би хтось відгукнувся з держорганів на нашу працю!" — нарікає Репкін.

На жаль, запрягає Україна дуже довго…

Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон