Парламент посилив відповідальність за знищення та незаконну вирубку лісів shutterstock

Парламент посилив відповідальність за знищення та незаконну вирубку лісів

Ганна Велика

Також каратимуть за незаконну заготівлю очерету, що заподіяла істотну шкоду

У четвер, 10 жовтня, Верховна Рада ухвалила закон №9665, який передбачає більш сувору відповідальність за знищення лісу, незаконну вирубку та перешкоджає незаконному обігу деревини.

Відповідне повідомлення з’явилося на сайті парламенту.

За прийняття цього закону проголосували 242 народних обранці.

Автори документа стверджують, що Закон України "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо вдосконалення відповідальності за правопорушення у сфері захисту рослинного світу, лісокористування та протидії незаконному обігу деревини" удосконалює процес притягнення до відповідальності за порушення правил вирубування, пошкодження чи знищення дерев або чагарників.

Прийнятий закон доповнює Кодекс України про адміністративні правопорушення новою статтею 65-2. Вона передбачає штрафи за незаконне перевезення, зберігання, збут дерев, чагарників або деревини, без документів, або з підробленими документами. Такі порушення каратимуться накладанням штрафу на громадян у розмірі від 510 – 15300 грн, на посадових осіб від 3400 – 15300 грн.

Кримінальний кодекс України також отримав нову статтю за номером 246-1. Вона передбачає кримінальну відповідальність за аналогічне порушення, вчинене у значному розмірі. Ця стаття передбачає штраф від 34000 – 51000 грн або обмеження волі на строк до 3 років.

Статтю 245 ККУ доповнили частиною 3, яка передбачає відповідальність за незаконну заготівлю очерету, що заподіяла істотну шкоду. Таке порушення карається штрафом від двох до двох тисяч п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до 3 років, або позбавленням волі на той самий строк.

Нагадаємо, рівно рік тому парламентський Комітет з питань екологічної політики та природокористування рекомендував Верховній Раді прийняти за основу законопроєкт №9665 “Про вдосконалення відповідальності за правопорушення у сфері лісокористування та протидії незаконному обігу деревини” з врахуванням зауважень. 9 травня цього року депутати прийняли його за основу в першому читанні.

Читайте також
Верховна Рада схвалила закон про державну кліматичну політику
Верховна Рада схвалила закон про державну кліматичну політику

“За” проголосували 284 народних депутати

Комітет з євроінтеграції погодив законопроєкт щодо засад кліматичної політики
Комітет з євроінтеграції погодив законопроєкт щодо засад кліматичної політики

Документ знаходиться на “фінішній прямій” перед другим читанням

Відновлення земель і розвиток альтернативної енергетики: що пропонує законопроєкт №12058
Відновлення земель і розвиток альтернативної енергетики: що пропонує законопроєкт №12058

Нова законодавча ініціатива викликала діаметрально різну реакцію фахівців та активістів