ПАЕУ наполягає на суттєвому доопрацюванні Рекомендацій щодо складання звіту з ОВД Pexels

ПАЕУ наполягає на суттєвому доопрацюванні Рекомендацій щодо складання звіту з ОВД

Зоряна Бердник

Наявна редакція документа в разі ухвалення без юстування призведе до низки проблем

У Професійній асоціації екологів України (ПАЕУ) заявили, що опублікований 10 грудня 2020 року проєкт "Загальних методичних рекомендацій щодо змісту і порядку складання звіту з оцінки впливу на навколишнє середовище" потребує значного доопрацювання.

Експерти ПАЕУ наголошують на необхідності публічного обговорення фінальної версії тексту рекомендацій, йдеться в повідомленні пресслужби асоціації.

Як застерігають екологи, в іншому разі наявна редакція призведе до чергових зловживань, затягування процесу ОВД та зробить процедури значно довшими й дорожчими.

У ПАЕУ висловили здогад, що Методичні рекомендації планують затвердити звичайним наказом міністра захисту довкілля та природних ресурсів України без юстування.

Однак фахівці об'єднання впевнені, що затверджувати Методичні рекомендації потрібно тільки юстованим наказом очільника Міндовкілля, оскільки проєкт передбачає більш жорсткі вимоги до отримання дозвільного Висновку з ОВД, ніж визначено Законом України "Про ОВД" та Законом України "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності".

Також в Асоціації екологів наполягають на отриманні Висновку Державної регуляторної служби України щодо Методичних рекомендацій.

"Оскільки оцінку впливу на довкілля здійснюють з урахуванням чинних в Україні нормативних методологій із розрахунку, моделювання чи прогнозування впливу на окремі фактори довкілля, а також методологій, загальноприйнятих у відповідних галузях знань або професійної діяльності й водночас опублікованих (опублікованою рекомендується вважати методологію або методику, надруковану у складі видання, відкритого для громадськості, або на офіційних вебресурсах органів влади, підприємств, установ або організацій, включаючи міжнародні організації), вважаємо важливим зафіксувати вичерпний перелік методологій, бо можливі посилання на різні методології, що суперечать одна одній", – підсумували в пресслужбі ПАЕУ.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на доопрацюванні проєкту "Загальних методичних рекомендацій щодо змісту та порядку складання звіту з оцінки впливу на довкілля" наполягають також у Європейській бізнес-асоціації.

Читайте також
ОВД в Україні не працює, а лісгоспи витрачають мільйони на її проведення, — Держлісагентство
ОВД в Україні не працює, а лісгоспи витрачають мільйони на її проведення, — Держлісагентство

З 2018 року державні лісгоспи витратили 65 мільйонів гривень на проведення ОВД

В Україні вкотре підняли тему неефективності процедури ОВД: в мережі розгорілась дискусія
В Україні вкотре підняли тему неефективності процедури ОВД: в мережі розгорілась дискусія

Позиція PAEW викликала жваву та жорстку дискусію в екоспільноті

Міндовкілля презентувало новий реєстр оцінки впливу на довкілля
Міндовкілля презентувало новий реєстр оцінки впливу на довкілля

Оновлена процедура дозволила скоротити строки ОВД та змінити способи інформування громадськості