Озеро Вирлиця в Києві хочуть забудувати: кияни звернулися до Кличка. Відео lb.ua

Озеро Вирлиця в Києві хочуть забудувати: кияни звернулися до Кличка. Відео

Олена Яценьо

На місці зеленої зони хочуть звести черговий ТРЦ

Міська влада Києва всупереч протестам місцевих жителів і в порушення законодавства збирається віддати під забудову озеро Вирлиця.

Про це розповів журналіст і блогер Денис Казанський на своєму ютуб-каналі.

Як відомо, забудовник має намір закатати в бетон частину поверхні озера і звести там кілька багатоповерхівок і торговельно-розважальний центр. Таке будівництво може призвести до знищення екосистеми з тваринами, птахами й червонокнижними рибами.

"У Києві забудовник, пов'язаний з олігархом Хомутинніком, готується закатати в бетон узбережжя й частину водної поверхні озера Вирлиця, щоб побудувати черговий торговельний центр. Коли я спочатку про це почув, навіть не повірив. Ну хто таке дозволить? Як можна забудувати поверхню озера? Це ж тупо незаконно. Але, як з'ясувалося, у Києві можливо все!" — прокоментував ситуацію Казанський на своїй сторінці у фейсбуці.

Він нагадав, що дозвіл на будівництво столична влада надала ще 2005 року, коли мером Києва був Олександр Омельченко. Проте будівництво активізувалося цього року: ділянку обнесли парканом і завели техніку. У відповідь на це місцеві жителі повалили кілька секцій огорожі й зупинили будівництво.

За словами представниці ініціативної групи, перші дії забудовника почалися 2012 року, коли велику територію близько 7 га засипали піском. Тоді й почалися перші протести місцевих жителів.

"Нині жителі довколишніх районів проводять зустрічі на березі озера та організовують акції протесту. Люди домагаються від міської влади розриву незаконних договорів оренди та організації на території озера заказника... Але київська влада не поспішає йти назустріч суспільству. Наприклад, депутати Київради нещодавно відмовилися голосувати за організацію заказника", — зазначив Казанський.

Окрім того, журналіст наголосив, що на озері живуть рідкісні птахи і тварини, а також водяться риби, яких занесено в Червону книгу.

"Знищення цього куточка природи — злочин проти Києва і здорового глузду. У нормальних європейських містах ділянки біля водойм оберігають, роблять там зони відпочинку, парки, громадські простори. У Києві не придумали нічого кращого, ніж просто засипати частину озера й закатати в бетон, щоб побудувати черговий 100500-й за рахунком торговельний центр", — підсумував Казанський.

Як писала ЕкоПолітика раніше, у Києві 19 травня відбулася акція "Захистимо Вирлицю!", під час якої учасники намагалися демонтувати паркан, яким огороджено територію незаконного будівництва.

Нагадаємо також, що забудовники озера Вирлиця у квітні зруйнували гнізда птахів і засипали нерест риби.

Читайте також
У Києві в озеро на Оболоні злили нафтопродукти. Фото
У Києві в озеро на Оболоні злили нафтопродукти. Фото

Правоохоронці для достовірності опечатали відібрали проби для аналізу води

У Львові міліє озеро через незаконну забудову: влада пообіцяла допомогти
У Львові міліє озеро через незаконну забудову: влада пообіцяла допомогти

На березі озера побудували котеджі під виглядом нежитлових приміщень

У Києві в озеро злили колосальну кількість нафти. Фото
У Києві в озеро злили колосальну кількість нафти. Фото

Комунальники встановили захисні бони та засипали витік сорбентом