Опалювати будинки, а не повітря: в Україні стартує програма "Велика термомодернізація" Shutterstock

Опалювати будинки, а не повітря: в Україні стартує програма "Велика термомодернізація"

Катерина Бєлоусова

"Велика термомодернізація" охопить близько 50 тисяч старих будівель і новобудов з класом енергоефективності менше С

Україна планує інвестувати 140 млрд грн на реалізацію програми президента Зеленського"Велика термомодернізація", в рамках якої планують термомодернізувати 6437 будівель вже у 2022 році .

Про це заявила перший віце-прем'єр-міністр-міністрка економіки Юлія Свириденко на засіданні Конгресу місцевої та регіональної влади, повідомляє Ліга.Бізнес.

Ці кошти спрямовуватимуться на цільові кредити під 3% річних органам місцевого самоврядування та військово-цивільним організаціям. Надаватиме кредитування Укрфінжитло.

Свириденко розповіла, що жителі України, які у поточному році модернізують своє житло, вже у найближчому опалювальному сезоні зможуть заощадити на опаленні від 30% до 50%.

"Ми більше не плануємо опалювати повітря, теплова енергія працюватиме на людину. Створюватимуться комфортні умови життя", – сказала міністр.

"Велика термомодернізація" охопить близько 50 тисяч будинків. Перша хвиля термомодернізації стартує у 2022 році та охопить 6437 будівель по всій країні, серед них понад 5 тис. багатоповерхових будинків.

Протягом першого етапу планується ремонт будинків, які були збудовані до 1990-го року, а на наступному – нові, які мають клас енергоефективності менший за С.

Серед заходів, які будуть проводитися: встановлення індивідуальних теплових пунктів та лічильників, утеплення стін, горищ та підвалів. Конкретні роботи будуть визначатися по кожному будинку окремо.

"Ми зможемо скоротити на 2,5% імпорт газу, це особливо важливо сьогодні, коли держава-агресор використовує енергетику як зброю", – додала міністр.

Нагадаємо, ВолодимирЗеленський анонсував запуск програми енергоефективності у 2022 року.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Києві міські послуги стануть більш енергоефективними.

Читайте також
Українцям держава буде відшкодовувати витрати на будинкові СЕС
Українцям держава буде відшкодовувати витрати на будинкові СЕС

Взяти участь у програмі "ГрінДІМ" зможуть ОСББ та ЖБК

У Житомирі ОСББ отримало 4 млн грн від держави на термомодернізацію
У Житомирі ОСББ отримало 4 млн грн від держави на термомодернізацію

За результатами термомодернізації річна економія оцінюється приблизно в 481,6 тис. грн.