Очільники Екокомітету та ДІЯР обговорили законодавчі ініціативи про радіаційну безпеку Shutterstock

Очільники Екокомітету та ДІЯР обговорили законодавчі ініціативи про радіаційну безпеку

Олена Яценьо

На обговорення винесли чотири законопроєкти

Голова Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко разом із виконувачем обов'язків керівника Державної інспекції ядерного регулювання (ДІЯР) Олегом Коріковим обговорив законодавчі ініціативи про безпечне використання ядерної енергії.

Зустріч керівництва Екокомітету та ДІЯР відбулася у вівторок, 8 лютого. Які саме законопроєкти обговорили під час неї — розповів на своїй сторінці у фейсбуці голова екологічного комітету Олег Бондаренко.

"Основним пріоритетом діяльності цього органу (ДІЯР. — Ред.) є продовження реалізації заходів із посилення незалежності, інституційної стабільності та ефективності нагляду у сфері безпечного використання ядерної енергії.
Розв'язання вищезазначених питань лежить у площині законодавчого регулювання та приведення нормативів діяльності цього органу відповідно до світових стандартів безпеки та наших міжнародних зобов’язань, зокрема мова йде й про Меморандум про взаєморозуміння щодо Стратегічного Енергетичного Партнерства між Україною та Європейським Союзом спільно з Європейським Співтовариством з атомної енергії, Директив 2011/70/ЄВРОАТОМ, Директив 2012/2014/87/ЄВРОАТОМ та інших нормативно-правових актів", — розповів Бондаренко.

Під час робочої зустрічі на обговорення винесли такі проєкти законів:

  • № 3869 "Про внесення змін до Закону України "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку" щодо експерта з радіаційного захисту"

Мета законопроєкту — надання можливості всім суб’єктам діяльності у сфері використання ядерної енергії користуватися послугами кваліфікованих експертів із радіаційного захисту під час планування та проведення діяльності. Цей законопроєкт розроблено відповідно до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

  • № 5860 "Про внесення змін до ЗУ "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку"

Мета законопроєкту — удосконалення термінів у сфері використання ядерної енергії з урахуванням права ЄС, а також приведення деяких положень Закону України "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку" у відповідність до права ЄС, норм законодавства та із врахуванням практики застосування Закону.

  • № 4181 "Про внесення змін до статті 25 ЗУ "Про використання ядерної енергії та радіаційну безпеку"

Мета законопроєкту — внесення змін щодо призначення Головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України та щодо заробітної плати державних інспекторів з ядерної та радіаційної безпеки з метою приведення у відповідність до чинного законодавства.
Нині через потребу доопрацювання зазначеного законопроєкту в частині саме оплати державних інспекторів до КМУ було надіслано лист із проханням відкликати цей законопроєкт. Заробітна плата інспекторів має бути добре оплачуваною, адже їхня робота є відповідальною і потребує високої кваліфікації.

  • № 6425 "Про внесення змін до Закону України "Про дозвільну діяльність у сфері використання ядерної енергії"

Мета документа — удосконалення термінів у сфері безпеки ядерних установок і відпрацьованого ядерного палива відповідно до права ЄС.
Цей законопроєкт було підтримано на засіданні Комітету з питань екологічної політики та природокористування.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у 2020 році глобальна генерація з відновлюваних джерел енергії вперше перевищила атомну за обсягом виробництва.

Читайте також
Нова Пошта створила енергетичну компанію "Нова Енерджі"
Нова Пошта створила енергетичну компанію "Нова Енерджі"

"Нова Енерджи" буде займатися генерацією енергії на регулярній основі

Україна презентувала ЄК проєкт Нацплану з енергетики та клімату
Україна презентувала ЄК проєкт Нацплану з енергетики та клімату

Документ містить основні цілі, яких Україна прагне досягти у сферах енергетики та клімату до 2030 року

Українські лікарні отримали 300 систем зберігання енергії від благодійників
Українські лікарні отримали 300 систем зберігання енергії від благодійників

У 2024 році благодійники планують передати 2 тисячі таких систем

МЕА звинуватили у політизації та недостовірності звітів
МЕА звинуватили у політизації та недостовірності звітів

З 2020 року МЕА замінили модель для прогнозів зі "сценарію поточної політики" на “сценарій заявленої"