США та Україна побудують малий ядерний реактор для виробництва “зеленого” водню shutterstock

США та Україна побудують малий ядерний реактор для виробництва “зеленого” водню

Катерина Бєлоусова

Проєкт, серед іншого, спрямований на демонстрацію інноваційного лідерства України у сфері “чистої” енергії завдяки використанню передових технологій

Спеціальний уповноважений президента США з питань клімату Джон Керрі та міністр енергетики України Герман Галущенко оголосили про пілотний проєкт "Чисте паливо в Україні з SMR".

Проєкт запустить виробництво “зеленого” водню та аміаку за допомогою малого модульного ядерного реактора (SMR) і передових технологій електролізу в Україні, повідомляє Державний департамент США.

В повідомленні зазначили, що цей пілотний проєкт спрямований на перше в світі промислове виробництво “чистого” палива з SMR за допомогою електролізу твердих оксидів. Такі реактори є надійними та безпечними.

В пресслужбі наголосили, що проєкт спирається на існуючу співпрацю з розбудови потенціалу, започатковану в рамках програми США "Основна інфраструктура для відповідального використання технологій SMR" (FIRST). 

Він спрямований на

  • підтримку цілей енергетичної безпеки України;
  • забезпечення декарбонізації енергетичних секторів, де важко зменшити викиди, шляхом виробництва “зеленого” водню;
  • покращення довгострокової продовольчої безпеки за допомогою “чистих” добрив, вироблених з аміаку;
  • демонстрацію інноваційного лідерства України у сфері “чистої” енергії завдяки використанню передових технологій.

В реалізації проєкту братимуть участь міжнародний консорціум Аргонської національної лабораторії, НАЕК "Енергоатом", РНБО України та Державного науково-технічного центру ядерної та радіаційної безпеки, а також приватні компанії Clark Seed, Doosan Enerbility, FuelCell Energy, IHI Corporation, JGC Corporation, NuScale Power, Samsung C&T і Starfire Energy.

Керрі також розповів про запуск нової ініціативи "Проєкт Фенікс", який покликаний прискорити перехід вугільних електростанцій у Європі на SMR, зберігаючи місцеві робочі місця шляхом перенавчання робочої сили.

“США прагнуть підтримувати використання інноваційних технологій “чистої” енергії для підтримки глобальних зусиль з декарбонізації та надання варіантів для досягнення "зеленого" переходу в енергетичних секторах, де важко зменшити викиди”, – зазначили в повідомленні.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, НАЕК "Енергоатом" та  Організація канадської ядерної промисловості підписали меморандум про взаєморозуміння для співпраці у сфері атомної енергетики та супутніх технологій, зокрема водневих.

Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон