Німецькі вчені намагаються замінити нафту на цукор при виробництві поролону shutterstock

Німецькі вчені намагаються замінити нафту на цукор при виробництві поролону

Катерина Бєлоусова

Наразі на підприємстві виробляють 0,5 тонни такого аніліну на день

У Німеччині один з найбільших хімічних комплексів Європи Covestro запустив пілотний проєкт з виробництва аніліну на основі цукру, а не продуктів переробки нафти.

Анілін є сировиною для виробництва поролону, який масштабно використовують для виготовлення матраців, наповнювачів для меблів, а також для ізоляції будівель, повідомляє Tech Xplore.

Зазначається, що такий проєкт є кроком для декарбонізації хімічної промисловості, а отже і зменшення викидів парникових газів, що спричиняють зміну клімату.

У матеріалі підкреслили, що хімічна промисловість споживає чверть з 100 мільйонів барелів нафти, що видобувається в усьому світі щодня. У світі щороку виробляють близько 6 мільйонів тонн аніліну, зокрема 1 мільйон тонн у Covestro.

Виробник пластмас Covestro, колишній підрозділ хімічного гіганта Bayer, розпочав пілотний проєкт з заміни нафти на цукор наприкінці 2023 року. Наразі на підприємстві виробляють пів тонни аніліну на день.

Зазначається, що деякі експерти поставили під сумнів екологічність такої технології, адже заміна нафти на цукор призводить до збільшення промислового сільського господарства. Це призводить до збільшення потреб у добривах та використання більшої кількості води.

На думку Єнса Гюнтера з Федерального агентства з навколишнього середовища Німеччини, використання рослинної сировини у виробничих процесах, швидше за все, призведе до значно нижчих викидів парникових газів, ніж використання викопного палива. Однак він вважає більш сталим використання рослинних відходів сільського господарства.

У Covestro додали, що для розвитку технології існує низка перешкод, зокрема економічна конкурентоспроможність такого аніліну. Адже використання цукру є дорожчим за використання нафти. 

“Розширення процесу буде виправданим, лише якщо це призведе до значної економії CO2 у виробничому процесі”, – сказав член правління Covestro Торстен Драєр, який контролює технологію.

В матеріалі додали, що перехід галузі на цукрову сировину потребуватиме будівництва нових дороговартісних підприємств для обробки хімічних речовин.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, вчені з Північно-Західного університету США стверджують, що розробили спосіб знищення PFAS, так званих вічних хімікатів, за допомогою низькотемпературних і дешевих продуктів, зокрема гідроксиду натрію.

Читайте також
У США обмежують вміст "вічних" хімікатів у водопровідній воді
У США обмежують вміст "вічних" хімікатів у водопровідній воді

Уряд виділив 1 млрд $ на покриття витрат

Міндовкілля почало розробку правил поводження з відходами, що містять азбест
Міндовкілля почало розробку правил поводження з відходами, що містять азбест

У 67 країнах світу заборонили використання азбесту

У Франції прийняли законопроєкт про боротьбу з небезпечними хімікатами
У Франції прийняли законопроєкт про боротьбу з небезпечними хімікатами

Очищення від "вічних" хімікатів коштуватиме Європі 238 мільярдів євро на рік