Німеччина запустить власну зелену таксономію

Німеччина запустить власну зелену таксономію

Катерина Бєлоусова

Схема не виключає підтримки видобутку природного газу

Уряд Німеччини представив проєкт схеми класифікації експортних кредитів, який допоможе підтримати екосприятливі проєкти та знизити підтримку тих, що негативно впливають на клімат.

Схема частково нагадує зелену таксономію сталого фінансування ЄС, проте не включає проєкти атомної енергії, повідомляє EURACTIV.

Наголошується, що схема допоможе уряду Німеччини виплачувати компенсацію експортерам у разі неплатежів. Особлива увага приділятиметься країнам із вищими політичними ризиками, зокрема таким, що розвивається. Це знизить ризики дефолтів щодо платежів.

У матеріалі розповіли, що схема групує економічну діяльність на три категорії:

  • зелену – для кліматично сприятливих технологій;
  • білу – для нейтральних;
  • червону – для діяльності, що завдає шкоди клімату.

"Проекти у зеленій категорії отримають більш легкі та привабливі умови покриття у майбутньому", – пояснили у пресслужбі Міністерства економіки та клімату.

У відомстві додали, що на другому етапі схема також використовуватиме ті ж критерії для державних гарантій вихідних іноземних інвестицій німецьких компаній.

Зазначається, що нова схема класифікації застосовуватиметься до експортних кредитів на діяльність у:

  • енергетичної галузі;
  • транспортному секторі;
  • виробництві сталі та алюмінію;
  • виробництві деяких хімічних речовин.

У матеріалі підкреслили, що в енергетичному секторі зелена категорія включає відновлювані джерела енергії, накопичення електроенергії, електричні та теплові мережі, а також виробництво водню. Правила для білої категорії залишаться незмінними. Діяльність, що підпадає під червону категорію, більше не матиме права на систему гарантування експортних кредитів. Однак, вони все ще можуть продовжувати, якщо зможуть забезпечити приватне фінансування.

У EURACTIV додали, що вугільні та нафтові проєкти будуть належати до червоної категорії та значною мірою будуть виключені з кредитних гарантій. Однак деякі проєкти в галузі викопного газу потрапляють до категорії білих і можуть, як і раніше, мати право на участь у цій схемі.

Зазначається, що такі проєкти в особливо виняткових випадках поширюватимуться на розробку нових газових родовищ. Екоспільнота розкритикувала потенційну прийнятність проєктів з викопних газів. 

У матеріалі наголосили, що Міністерство економіки та клімату проведе консультації з громадськістю щодо запропонованої схеми класифікації.

Нагадаємо, Єврокомісія внесла атомну енергетику та природний газ у класифікацію екологічно стійких видів діяльності для інвесторів "Зеленої таксономії ЄС". Через це на відомство подали до суду.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Німеччина погодилася об'єднати свій водневий фонд H2Global Foundation з Європейським водневим банком, який відкриє можливість фінансування міжнародного імпорту Н2 для всіх країн-членів блоку.

Читайте також
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів
Європарламент схвалив зниження кліматичних цілей для фермерів

Малі ферми площею до 10 гектарів будуть звільнені від контролю та штрафів за порушення правил

Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки