На Єврокомісію подали до суду за включення газу до "зеленої" таксономії shutterstock

На Єврокомісію подали до суду за включення газу до "зеленої" таксономії

Валентина Гембарська

Тепер Європейська комісія має до 22 тижнів, щоб відповісти

Чотири екологічні групи подали судовий позов проти Європейської комісії через ухвалення суперечливого закону про внесення викопного газу до списку сталих інвестицій ЄС.

Про це повідомляє Euroactive.

Внаслідок суперечливого кроку на початку цього року Європейська комісія надала газовим електростанціям "сталий" ярлик відповідно до таксономії "зеленого" фінансування ЄС за умови, що технологія відповідає певному порогу викидів CO2.

Але екологічні групи стверджують, що законодавство, яке пройшло голосування в Європейському парламенті 6 липня, суперечить Європейському кліматичному закону та не дотримується зобов'язань ЄС у рамках Паризької угоди.

"Газ — це потужне викопне паливо, яке загрожує європейській енергетичній безпеці і призвело до захмарних цін на енергоносії по всій Європі", — стверджують чотири НУО — ClientEarth, Європейське бюро з політики WWF, Transport & Environment (T&E) та BUND (Friends of the Earth Germany).

За даними групи, ЄС ризикує направити більше грошей на електростанції, що працюють на викопному газі, і запровадити інвестиції від більш екологічних технологій, таких як відновлювані джерела енергії та зниження споживання.

"Просування газу, викопного палива, яке зараз перебуває в центрі кризи вартості життя в усьому блоці, підриває основні цілі ЄС щодо досягнення чистішої, дешевшої та безпечнішої енергії", — сказав прес-секретар чотирьох екологічних груп.

Позов став можливим після ухвалення минулого року знакової реформи законів ЄС щодо доступу до правосуддя, що відчинило двері залу суду для нової хвилі кліматичних суперечок.

Тепер Європейська комісія має до 22 тижні, щоб відповісти, перш ніж Суду ЄС буде запропоновано винести рішення з цього питання і потенційно скасувати суперечливий закон ЄС.

Як повідомляла ЕкоПолітика, 2 лютого Єврокомісія внесла атомну енергетику та природний газ у класифікацію екологічно сталих видів діяльності для інвесторів "Зеленої таксономії ЄС".

Європарламент 6 липня підтримав включення природного газу та атомних електростанцій до списку "зелених" інвестицій.

Міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що включення газу та атомної енергетики до "зеленої" таксономії дозволить Європі замінювати російські енергоресурси.

Читайте також
На Єврокомісію подали до Суду Справедливості за включення газу до "зеленої" таксономії
На Єврокомісію подали до Суду Справедливості за включення газу до "зеленої" таксономії

Екоактивісти просять суд визнати це включення недійсним

В Україні створять Офіс програми "Горизонт Європа": що зміниться
В Україні створять Офіс програми "Горизонт Європа": що зміниться

Це допоможе зберегти науковий та інноваційний потенціал України у складні для науки часи

Єврокомісія хоче відкласти зміни Договору щодо інвестицій у викопне паливо
Єврокомісія хоче відкласти зміни Договору щодо інвестицій у викопне паливо

7 країн оголосили про свій намір вийти з договору, посилаючись на несумісність хартії з кліматичними цілями ЄС

ЄК хоче зобов'язати країни Європи відновити 20% екосистем до 2030 року
ЄК хоче зобов'язати країни Європи відновити 20% екосистем до 2030 року

Ініціатива ЄК із відновлення природи стане першим таким законом ЄС