В IRENA назвали ТОП-10 країн-лідерів у виробництві сонячної енергії

В IRENA назвали ТОП-10 країн-лідерів у виробництві сонячної енергії

Катерина Бєлоусова

Індії планує досягти 500 ГВт ВДЕ-потужностей до 2030 року.

У Міжнародному агентстві з відновлюваних джерел енергії (IRENA) склали ТОП-10 країн світу щодо найбільшої кількості встановлених потужностей сонячних електростанцій.

За прогнозами, Китай, США та Індія подвоять розширення потужностей відновлюваної енергетики протягом наступних п'яти років, що забезпечить дві третини глобального зростання, повідомляє Nasdaq.

Зазначається, що світова встановлена ​​потужність СЕС, станом на кінець 2022 року, становила 1046,61 ГВт. Наприкінці 2013 року цей показник сягав 136,57 ГВт.

  • Китай

В матеріалі розповіли, що країна продовжує домінувати в сонячній промисловості, зокрема додала 87,4 ГВт протягом 2022 року. Сукупна встановлена потужність сягає  392,43 ГВт, тобто 37,5% світового ринку. Однак у 2022 році Китай планував встановити 108 ГВт, що не вдалося через тривалі карантинні обмеження. 

У Nasdaq підкреслили, що Китай залишається найбільшим джерелом глобальних викидів парникових газів (27% всіх викидів людства). У 2022 році майже половина світових інвестицій, близько $550 мільярдів, припала на зелений перехід країни.

  • США

Зазначається, що у США у 2022 році встановили 17 ГВт сонячних потужностей, що збільшили потужність СЕС в країні до 110,1 ГВт. Очікується, що ринок сонячної енергії збільшиться втричі протягом наступних п’яти років, тобто до 378 ГВт до 2028 року.

В матеріалі наголосили, що США є другим за величиною джерелом викидів парникових газів та створює 11% світових  викидів.

  • Японія

В Nasdaq розповіли, що Японія посідає третє місце у рейтингу із загальною встановленою фотоелектричною потужністю 78,83 ГВт. Щоб скоротити викиди вуглецю від домогосподарств, у грудні 2022 року в країні прийняли постанову, яка зобовʼязує будувати всі нові будинки в Токіо з СЕС. Нові норми стануть обовʼязковими з квітня 2025 року. 

Зазначається, що країна створює 2% світових викидів парникових газів. Японія також працює над удосконаленням сонячних технологій, зокрема космічної сонячної енергії (SBSP) і гнучких сонячних елементів нового покоління.

  • Німеччина

В матеріалі підкреслили, що Німеччина – найбільша економіка Європи – посідає четверте місце за обсягом встановлених сонячних потужностей. У 2022 році в країні встановили 66,55 ГВт СЕС. На тлі російсько-української війни Німеччина прагне прискорити ВДЕ-проєкти, щоб зменшити зовнішню залежність від енергії. Уряд Німеччини прийняв кілька законів для заохочення використання відновлюваних джерел енергії. 

Очікується, що обсяг ринку сонячної енергії в країні досягне 137,88 ГВт до 2028 року при середньорічному темпі зростання 12,80% протягом 2023-2028 років.

  • Індія

В Nasdaq розповіли, що Індія наділена величезним потенціалом сонячної енергії. У всьому світі країна посідає п’яте місце в сонячній енергетиці із сукупною встановленою потужністю фотоелектричних установок 62,80 ГВт на кінець 2022 року.

Зазначається, що уряд Індії оголосив про план додавати 50 ГВт ВДЕ-потужностей щорічно протягом наступних 5 років, щоб досягти 500 ГВт до 2030 року. На цей час загальна зелена потужність становить 168,96 ГВт.

В матеріалі підкреслили, що у другу пʼятірку увійшли:

  • Австралія – 26,7 ГВт;
  • Італія – 25 ГВт;
  • Бразилія – 24 ГВт;
  • Голландія – 22,5 ГВт;
  • Південна Корея – 20,9 ГВт.

Нагадаємо, дослідження показало, що Міжурядова група експертів ООН зі зміни клімату (IPCC) близько 10 років занижувала у 3-5 разів вуглецевий слід сонячних панелей вироблених у Китаї.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, дослідження некомерційної організації RMI та фонду Bezos Earth Fund показало, що до 2030 року сонячна та вітрова енергетика забезпечать 33% світової енергії, з наявних 12%.

Читайте також
Уряд США виділить $7 млрд на розширення програми "Сонячна енергія для всіх"
Уряд США виділить $7 млрд на розширення програми "Сонячна енергія для всіх"

Програма "Сонячна енергія для всіх" пропонує безкоштовні або дешеві сонячні панелі на даху

У Німеччині набирають популярності "сонячні" балкони
У Німеччині набирають популярності "сонячні" балкони

Сонячні балкони – це частина масштабнішого переходу Європи на відновлювані джерела енергії

Компанія Ferrexpo планує побудувати сонячну електростанцію для своїх ГЗК
Компанія Ferrexpo планує побудувати сонячну електростанцію для своїх ГЗК

На підприємстві вже діє сонячна електростанція потужністю 5 МВт

Українцям готують кредитну програму на встановлення сонячних батарей
Українцям готують кредитну програму на встановлення сонячних батарей

Першими банками-учасниками проєкту можуть Укргазбанк та Банк Львів