У Німеччині розібрали частину вітропарку, щоб видобувати більше вугілля shutterstock

У Німеччині розібрали частину вітропарку, щоб видобувати більше вугілля

Катерина Бєлоусова

Демонтаж турбіни став символом того, що уряд відмовився від своїх кліматичних обіцянок

У Німеччині енергетична компанія RWE демонтувала одну з 8 вітротурбін парка Кейенберг у західній землі Північний Рейн-Вестфалія, щоб розширити вугільний карʼєр Garzweiler (відкриту шахту).

Влада закликала RWE відмовитися від своїх планів після того, як екоактивісти назвали зрадою та абсурдом відкат енергетичного переходу під час кліматичної катастрофи, повідомляє The Guardian.

Вітряний парк знаходиться на відстані близько 1 км від кар’єру Garzweiler.

Ще 2 вітротурбіни планують демонтувати напочатку та наприкінці 2023 року. Екоактивісти вважають, що цей крок символізує скасування планів уряду щодо захисту клімату.

Представник компанії Energiekontor, власниці ВЕС, сказав, що обмеження часу її дозволу на експлуатацію означає, що на вітротурбіни очікує демонтаж до кінця 2023 року.

Представник RWE Гвідо Штеффен розповів, що демонтаж вітротурбін був частиною початкової угоди, яка дозволила побудувати вітроелектростанцію у 2001 році, а не результатом нещодавньої зміни енергетичної політики Німеччини.

В матеріалі зазначили, що у вересні 2022 року уряд Німеччини прийняв постанову про відновлення задіяних потужностей з бурого вугілля до наступного літа, щоб збільшити постачання, оскільки імпорт російського газу через газопровід Nord Stream1 зупинився.

Побудовані понад 20 років тому турбіни на невеликому вітропарку Кейенберг менш потужні, ніж сучасні еквіваленти, кожна з яких виробляє близько 1 ГВт-год енергії, що становить приблизно шосту частину потужності більш ефективної сучасної турбіни.

“Оскільки вітряні електростанції в Німеччині більше не мають права на субсидії після 20 років експлуатації, парк, ймовірно, був би "оновлений" новою технологією або ліквідований, навіть якби не сусідня шахта”, – йдеться в матеріалі.

Міністерство економіки та енергетики землі Північний Рейн-Вестфалія закликало RWE перервати свої плани з демонтажу ВЕС.

Екоктивісти заявили, що демонтаж турбіни став символом того, що уряд відмовився від своїх кліматичних обіцянок, оскільки він звернувся до викопного палива та вугілля перед лицем енергетичної кризи, що насувається. Вони звинуватили партію Зелених у зраді їхньої справи.

"Наш регіон спустошується, клімат виходить з-під контролю – і тепер вітряні турбіни демонтуються для отримання додаткового вугілля, – сказала Александра Брюне з місцевої ініціативи Alle Dörfer Bleiben. – Ми бачимо відкат енергетичного переходу посеред кліматичної катастрофи, це абсурд".

В матеріалі зазначили, що під час своєї переможної кампанії на виборах до федеральних парламентів Німеччини Шольц заявив, що нові вітряні електростанції можна буде побудувати за шість місяців, а не за шість років. Але станом на 21 жовтня 2022 року подача заявки на планування ВЕС в Німеччині все ще триває в середньому 23 місяці.

Німецька вітроенергетична асоціація підрахувала, що близько 10 000 МВт електроенергії з відновлюваних джерел застрягли в адміністративному процесі. 

"Ці проєкти мають бути швидко затверджені до кінця року, щоб розширення могло набути нового динамізму протягом наступних років", — сказав виконавчий директор асоціації Вольфрам Акстельм.

Нагадаємо, Німеччина відновить роботу 16 неактивних електростанцій, які працюють на викопному паливі, і продовжити дозвіл на експлуатацію для ще 11.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Німеччині хочуть заощаджувати природний газ та розширювати використання вугілля для забезпечення роботи електростанцій.

Читайте також
Польща отримає €300 мільйонів для підтримки шахтарів, які втратять роботу
Польща отримає €300 мільйонів для підтримки шахтарів, які втратять роботу

Програма також стимулюватиме дострокове закриття шахт

Суд призначив покарання випалювачу деревного вугілля на фермерських землях Хмельниччини
Суд призначив покарання випалювачу деревного вугілля на фермерських землях Хмельниччини

Без жодного дозволу підприємець встановив 11 піролізних пічок та налагодив виробництво

На Рівненщині виявили нелегальні печі для випалювання вугілля
На Рівненщині виявили нелегальні печі для випалювання вугілля

Поліцейські відкрили кримінальне провадження за забруднення повітря

ТОП-20 найбільш енергетично залежних від вугілля країн світу. Інфографіка
ТОП-20 найбільш енергетично залежних від вугілля країн світу. Інфографіка

Україна посіла 12 місце у рейтингу з 22% вугільної генерації