Недоброчесні українські науковці заробляють на продажу лісів — UNCG shutterstock

Недоброчесні українські науковці заробляють на продажу лісів — UNCG

Зоряна Бердник

Експерти природоохоронної організації звинуватили в недоброчесності українських учених, які продають українські ліси

Українська природоохоронна група викрила на недоброчесності науковців, які нібито провели оцінки впливу рубок на довкілля (ОВД рубок лісу).

Іноді залучені до ОВД науковці поводяться не надто професійно, йдеться в матеріалі UNCG на сайті громадської організації.

"Завдяки тому, що ми аналізуємо всі звіти ОВД рубок лісів, то й не складно побачити загальну картину того, хто де і які наукові висновки подає", — йдеться в публікації.

Зокрема, звернули уваги на проведену роботу двох науковців — Ігоря Нейка та Світлани Глінської. Представники природоохоронної організації висловили сумнів, що вчені насправді обстежувати ліси, бо провести якісно дослідження зазначених площ лісів навряд чи під силу одній людині за короткий час.

Зазначається, що Нейко Ігор Степанович, доктор сільськогосподарських наук, працює у Вінницькому національному аграрному університеті. Цього року він нібито не раз долучався до ОВД рубок лісу.

"За останній рік Нейко взяв участь в ОВД щонайменше п’яти лісгоспів і зміг:

  • обстежити щонайменше 3600 гектарів лісів, де плануються суцільні рубки, за один польовий сезон;
  • обстежити один лісгосп і зробити на його основі висновки про інший", — сказано в матеріалі.

За твердженням науковця, із 3600 гектарів обстежених планованих рубок він не знайшов там жодного охоронюваного виду чи природного оселища.

Експерти UNCG звернули увагу й на те, що Нейко досліджував біорізноманіття Шосткинського агролісгоспу, але на карті чомусь позначив, що ходив у сусідньому Шосткинському державному лісгоспі.

"Абсурдність можливості обстежити такі площі однією людиною стала очевидною навіть Міністерству захисту довкілля, яке заборонило проводити рубки в межах деяких процедур ОВД. Тому лісівники, а з ними й пан Нейко, тепер намагаються бути більш реалістичними. У більш свіжих звітах з ОВД рубок лісу вони пишуть, що обстежували лише ділянки, де заплановані рубки в найближчі рік-два", — йдеться далі в тексті.

На відміну від Нейка, Глінська Світлана Олегівна, кандидатка біологічних наук, доцентка Рівненського державного гуманітарного університету, здебільшого взагалі не звітувала про те, які саме ліси вона обстежувала.

За інформацією UNCG, протягом останнього року Глінська оцінювала вплив рубок на біорізноманіття в щонайменше дев’яти лісгоспах Рівненщини. Науковиця теж заявила, що плановані суцільні рубки не впливатимуть суттєво на біорізноманіття лісів.

"Голослівна теза про "відсутність впливу" + підпис людини з науковим ступенем = усе, що потрібно для оцінки впливу на довкілля. На щастя, здебільшого Міндовкілля "завернуло" ці лісгоспи, направивши їх на додаткову ОВД. Тепер науковцям доведеться провести повторні дослідження, але вже якісно. Сподіваємося, що можлива майбутня халтура також не отримає позитивного висновку Міністерства", — зазначили в організації.

Насамкінець зауважили, що таких недоброчесних науковців, які заробляють на знищенні української природи, багато і вони кидають тінь на інших, сумлінних і професійних українських учених.

Читайте також
ДБР викрило посадовців, які вирубали столітні дуби у Чорнобильському заповіднику
ДБР викрило посадовців, які вирубали столітні дуби у Чорнобильському заповіднику

Директору лісництва та його спільникам повідомлено про підозру

Франція та Бразилія оголосили про інвестиційний план для Амазонки на 1 млрд євро
Франція та Бразилія оголосили про інвестиційний план для Амазонки на 1 млрд євро

Ліси Амазонки відіграють велику роль у боротьбі зі зміною клімату, оскільки поглинають викиди CO2

На Львівщині розкрили схему депутата сільради з привласнення земель та майна лісгоспу
На Львівщині розкрили схему депутата сільради з привласнення земель та майна лісгоспу

Рішення про передачу землі затвердили у лютому 2022 року