Не торжество відновлення, а отрута: чому овочі з понівечених війною городів небезпечні reuters.com

Не торжество відновлення, а отрута: чому овочі з понівечених війною городів небезпечні

Катерина Бєлоусова

Токсичні речовини можуть накопичуватись у кістках та інших органах, спричиняючи їх дисфункцію

Вибух боєприпасу спричиняє сильне забруднення ґрунту важкими металами та іншими хімікатами у радіусі 35 метрів, тому використовувати ці ділянки для вирощування будь-чого, що вживається в їжу, дуже шкідливо.

Фото Reuters, яке розлетілося всім світом, показує не торжество відновлення після бойових дій, адже всі ці елементи спочатку накопичуються у рослині, а потім потрапляють в організм людини, повідомляє “Українська Природоохоронна Група – UNCG” у Facebook.

facebook.com/UkrainianNatureConservationGroup

Токсичні речовини можуть накопичуватись у кістках та інших органах, спричиняючи їх дисфункцію, а також вони можуть "виштовхувати" з організму корисні елементи, зокрема магній, кальцій тощо.

“Люди буквально в танку висаджують капусту і помідори. Усі ці продукти вживатимуться сирими. Це все швидкоростучі рослини і вони максимально швидко перетягнули в себе всі перелічені вище забрудники”, – пишуть природоохоронці.

Вони також наголосили, у цьому танку вибухнув боєкомплект, адже від нього відлетіла башта, тобто вибухнув не один снаряд, а декілька.

“На жаль, ми розуміємо, що чимало людей і надалі використовуватимуть свої пошкоджені від бойових дій ділянки. Більшість з них не мають вибору. Утім, ми застерігаємо не займатися подібним, не труїти себе та рідних”, – зазначили в UNCG.

Природоохоронці також наголосили, що Міндовкілля та Держекоінспекція мають інформувати місцеву владу про шкоду від сільськогоспорадського використання таких ділянок.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, попередня оцінка впливу війни в Україні на екологічну обстановку показала, що війна в буквальному значенні токсична, а наступні покоління житимуть "із токсичною спадщиною".

Читайте також
В українській агрокомпанії розповіли, як адаптуються до змін клімату
В українській агрокомпанії розповіли, як адаптуються до змін клімату

Зокрема, на допомогу прийшли прогресивні технології

З 9 жовтня аграрії мусять отримувати дозволи на виготовлення компосту: які ризики це несе
З 9 жовтня аграрії мусять отримувати дозволи на виготовлення компосту: які ризики це несе

Фахівці знайшли чергову суперечність у природоохоронному законодавстві

Міндовкілля розробить план адаптації українського агросектору до зміни клімату
Міндовкілля розробить план адаптації українського агросектору до зміни клімату

З кожним роком його актуальність тільки збільшується

Аграрії з Півдня України зможуть скоротити використання води на 40%, щоб подолати посуху
Аграрії з Півдня України зможуть скоротити використання води на 40%, щоб подолати посуху

Використання органічного сорбенту може збільшити врожайність на 10-30%