На території заводу в Мелітополі звели сонячну електростанцію ecotown.com.ua

На території заводу в Мелітополі звели сонячну електростанцію

У планах – ще дві станції

У Мелітополі на території заводу "Рефма", який колишні іногородні керівники занедбали, почався процес ревіталізації, зокрема побудували сонячну електростанцію для власних потреб.

Проєкт у межах перепрофілювання і відновлення підприємства реалізувала компанія Isatex Invest Group та її співзасновник Олексій Фокарді, передає ria-m.tv.

На старих заводських площах планують побудувати ще одну сонячну електростанцію, а також теплоелектростанцію на біомасі.

"Завдяки цій теплоелектростанції розраховуємо опалювати приміщення і, можливо, частково продавати місту енергію. Водночас тариф наш буде щонайменше на 10% нижчим за наявний у Мелітополі. Плюс ми будемо використовувати не імпортний газ, а тюки із соломи, лушпиння соняшника, тріску. У нас є плантації, на яких висаджено енергетичні тополю й топінамбур. Рослини вирощуються до рівня міцних гілок. Далі йде комбайн, який скошує їх, як пшеницю. Виходить тріска. Саме цією тріскою й буде опалюватися станція. А корінці, що залишилися на плантації, далі будуть відростати", – пояснює Олексій Фокарді.

Поки що тривають переговори про будівництво тепличного комплексу на 60 000 кв.м. Окрім того, у планах забудовника осучаснити обидва сквери всередині колишньої заводської території та перед колишньою прохідною з меморіальними комплексами. Архітектурна частина цього масштабного проєкту поки на стадії розроблення.

Нині на 25 гектарах колишнього заводу "Рефма" відновили 84 000 м2 будівель, створено близько 700 нових робочих місць. В оновлених корпусах розташувалися невеликі виробництва з металообробки, рукавів високого тиску, столів із лазерною кройкою, гідравліки, меблів, сільгоспзапчастин, а також філія АВ Метал Груп та підрозділ "Нової Пошти". Є представники великих компаній, зокрема міжнародних.

Розміщуються в індустріальній зоні також виробництва бутильованої питної води, снеків і сухофруктів і виробництва круп. На додаток на руїнах старого заводу планують побудувати торговельно-розважальний центр на 40 000 м2 та індустріальні майданчики.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на Житомирщині запрацювала Поліська біоТЕС вартістю 10 млн євро. Станція працює на біопаливі та має потужність 5,9 МВт.

Читайте також
Екологічні збитки внаслідок обстрілів Кураховської ТЕС становлять майже 1 млрд грн
Екологічні збитки внаслідок обстрілів Кураховської ТЕС становлять майже 1 млрд грн

Інформацію вже передано до Оперативного штабу для формування єдиного реєстру збитків

Окупанти вивозять сміття з росії на звалища Донеччини
Окупанти вивозять сміття з росії на звалища Донеччини

Росіяни планують створити 2 нових звалища для сміття з Ростовської області

В лісах Донеччини нарахували незаконних вирубок на 3 мільйони гривень
В лісах Донеччини нарахували незаконних вирубок на 3 мільйони гривень

Екоінспектори закликали кожного українця не знищувати ліси

Названі колосальні збитки від російських обстрілів 4 підприємств на Донеччині
Названі колосальні збитки від російських обстрілів 4 підприємств на Донеччині

Збитки розраховані лише за засмічення земель на обстежених обʼєктах