Не газом єдиним: у Данії успішно використовують солому як альтернативне джерело енергії lastebil.no

Не газом єдиним: у Данії успішно використовують солому як альтернативне джерело енергії

Розповідаємо про досвід скандинавської країни у використанні соломи в енергетичних цілях

Данія стала світовим лідером з енергетичного використання цього побічного продукту агропромислового виробництва.

Про досвід Данії у виробництві енергії із соломи розповіли на сайті Біоенергетичної асоціації України.

Як зазначається, використання соломи для виробництва енергії суттєво зросло в країні з 1980-х років. Зокрема, за останні 30 років споживання соломи для виробництва електричної енергії зросло більш ніж у 12 разів і нині досягає 4,5 тис. ТДж (320 тис. т).

Найбільшою перевагою використання соломи в енергетичному секторі є її СО2-нейтральність як палива, завдяки чому в атмосфері не збільшується обсяг парникових газів. Солома, що використовується як паливо, здатна забезпечити різні енергетичні потреби підприємств: від генерування теплової енергії (гарячої води, повітря) до отримання високотехнологічної пари, що може бути використана для виробництва електроенергії. Тож досвід Данії в цьому секторі ВДЕ є корисним і цікавим для України.

У структурі споживання ВДЕ солома становить 7%; в структурі споживання біомаси – близько 13%, додають у UABIO. Загалом близько 1,4% електричної енергії в Данії виробляється із соломи.

"Завдяки реалізації цілеспрямованої стратегії та розвитку технологій Данія стала світовим лідером із виробництва енергії з соломи. Частка соломи становить понад 2% у загальному виробництві енергії і близько 10% – у виробництві відновлюваної енергії в Данії", – йдеться в публікації.

Де застосовується та які перспективи

Нині солома головно використовується як паливо в індивідуальних фермерських установках, станціях централізованого теплопостачання і на великих електростанціях і ТЕЦ. Зокрема, у великих ТЕЦ споживається 3,4 тис. ТДж (240 тис. т), у малих – 3,5 тис. ТДж (250 тис. т). У системах централізованого теплопостачання для виробництва теплової енергії використовується 8,2 тис. ТДж (585 тис. т) соломи.

У майбутньому з розвитком і здешевленням відповідних технологій солома також може застосовуватися для виробництва рідких біопалив, відновлюваних газів, а також різноманітних біоматеріалів і продуктів.

Приклад Данії засвідчує, що солома може бути потужним джерелом відновлюваної енергії. У країні 14% отриманої соломи використовується для енергетичних потреб. На цій сировині працюють 70 великих котлів у містах, 10 000 котлів потужністю до 1 МВт у фермерських господарствах і 7 електростанцій. Спалювання 8 млн тонн біопалива дає змогу Данії економити 3 млрд куб. м газу за рік.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, уряд Данії схвалив план будівництва в Північному морі штучного острова, який забезпечить електроенергією мільйони домогосподарств.

Читайте також
Данія надасть Україні €380 млн на підтримку відновлюваної енергетики
Данія надасть Україні €380 млн на підтримку відновлюваної енергетики

В Меморандумі також йдеться про підтримку та розвиток співробітництва та ділового партнерства між данським та українським бізнесом

У Данії оголосили тендер на будівництво офшорних вітрових електростанцій
У Данії оголосили тендер на будівництво офшорних вітрових електростанцій

Наразі у країні загалом встановлено 2,7 ГВт офшорних вітрових електростанцій

Україні потребні альтернативні джерела енергії замість тих, що руйнує росія, – Зеленська
Україні потребні альтернативні джерела енергії замість тих, що руйнує росія, – Зеленська

Внаслідок російських ракетних атак пошкоджено близько 80% енергетичних потужностей