Названо 50 найкращих екологічних шкіл України School Recycling World

Названо 50 найкращих екологічних шкіл України

Олена Яценьо

Перше місце в рейтингу посіла Херсонська загальноосвітня І-ІІІ ступенів школа

Підбито підсумки першого Національного рейтингу "Екошкола року". До фіналу ввійшли 50 навчальних закладів.

Рейтинг опубліковано на сайті міжнародного молодіжного руху School Recycling World.

"Протягом усього року учасники успішно реалізували екологічні ініціативи, проводили онлайн та офлайн акції, кампанії, мобілізували ресурси та впроваджували систему правильного поводження з відходами, залучали батьків та громади. За рік фіналістам вдалося реалізувати тисячі екопроєктів, зібрати та здати на перероблення 123900 кг вторинної сировини", – ідеться в повідомленні.

Загалом 50 найкращих закладів загальної середньої та позашкільної освіти активізували у своїх проєктах 29 007 учасників до екологічних дій: учнівська молодь, педагогічний колектив, батьки та громада. Разом зібрали та здали на перероблення 91 151 кг макулатури, 10 293 кг пластику, 1 285 кг тетрапаку. До пунктів приймання передали 21 171 кг інших відходів: органіку, плівку, скло, жерстяні та алюмінієві банки, металолом, пластикові кришечки, відпрацьовані джерела живлення й навіть монетки.

"Ми отримали заявки з усіх куточків України. Під час оцінювання звертали увагу на такі критерії: наявність команди та лідера, залученість колективу, батьків та громади в цілому, власна проєктна діяльність та участь у Всеукраїнських, міжнародних ініціативах, розвиток екологічної інфраструктури, як-от сортування, збереження ресурсів, здача на перероблення, соціальне підприємництво школи, дотримання Положення проєкту, а також планування подальшої діяльності", – прокоментувала засновниця національного рейтингу "Екошкола року", лідерка міжнародного молодіжного руху School Recycling World Юлія Мархель.

Для розвитку екокультури та інфраструктури шкіл учасники запроваджували сортування, здавали на перероблення вторинну сировину, збирали та передавали на утилізацію небезпечні відходи: батарейки, люмінесцентні лампи, одноразові маски, робили годівнички, зелені класи, парки, клумби. Облаштовували сортувальні станції, екоцентри, екокуточки відпочинку,  велопарковки, літні майданчики для занять, організовували апсайклінг-центри, перероблення пластику, робили соціальне підприємництво для залучення додаткових ресурсів на розвиток екоінфраструктури школи, встановлювали станції вимірювання забруднення повітря, інформаційні стенди, розводили саджанці, висаджували дерева, навіть вирощували картоплю в опалому листі та багато іншого.

"Вітаємо учасників першого Національного рейтингу “Екошкола року”. Фіналісти, кращі 50 закладів загальної середньої та позашкільної освіти, стали флагманом для наслідування та мотиваторами до рушійних екозмін для 15 тисяч навчальних закладів України. Досвід учасників може слугувати дорожньою картою для формування сталої екологічної культури, правильного поводження з відходами, свідомого та раціонального споживання ресурсів, запровадження соціальної відповідальності, реалізації цілей сталого розвитку. Міністерство завжди підтримує подібні проєкти та раде сприяти їх розвитку. Закликаємо вас активно долучатися до соціальних ініціатив та своїм прикладом згуртовувати громади навколо великих соціальних цілей", – зазначив міністр освіти і науки України Сергій Шкарлет.

Перше місце в рейтингу посіла Херсонська загальноосвітня І-ІІІ ступенів школа 32, яка за умовами конкурсу отримає головний приз – 3D принтер. За рік у закладі вдалося реалізувати у межах проєкту "Херсонщина без сміття" низку активностей: сортування, екофест для популяризації безфосфатних засобів, збір батарейок, перероблення пластикових кришечок у дизайнерські речі, проєкт "Чорноморське узбережжя Херсонщини без поліетиленових пакетів", екоквест для курсантів ХДМА (морської академії), акцію "Не скарби" для вилучення з Дніпра скляних пляшок, шин, побутових відходів, прибирання острова Джарилгач.

"Нам вдалося охопити просвітницькою роботою понад 500 учнів школи, 300 відпочивальників, 35 підприємців. У пластиковій майстерні переробили понад 460 кг пластикових кришечок та виготовили з них 36 адресних табличок, 38 комплектів пазлів, 6 комплектів фішок для екологічної гри "Екополія", 30 табличок для бібліотек міста. Зібрали та вивезли до пункту приймання понад пів тонни використаних батарейок. А також налагодили співпрацю з органами влади та партнерами", – розповіла координаторка Ольга Демченко.

У номінації глядацьких симпатій переміг Тур’є-Реметівський заклад загальної середньої освіти.

Організатор конкурсу – міжнародний молодіжний рух School Recycling World за підтримки Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Міністерства освіти і науки України, Українського державного центру позашкільної освіти, Національного еколого-натуралістичного центру.  Генеральний партнер – компанія PepsiCo Україна.

"Приємно бачити, що українські діти ростуть небайдужими до питань збереження довкілля. Екоосвіта сьогодні набуває все більшого значення. І тут важливо не лише отримувати теоретичні знання, але й застосовувати їх на практиці, залучати молодь до реальних екологічних проєктів та давати їм можливість реалізовувати власні ідеї. Показувати приклад та згуртовуватися. У цьому питанні Перший Національний рейтинг "Екошкола року" дав поштовх для відкриття потенціалу кожного. Дякую організаторам проєкту, школярам, навчальним закладам, батькам та громадам за величезну кількість хороших ініціатив та зроблених корисних справ. Вважаю, що кожен з проєктів вартий найвищої винагороди", – зазначив в.о. міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

У міжнародному молодіжному русі School Recycling World закликали й інші заклади, які реалізують екологічні ініціативи, долучатися до Національного рейтингу наступного року.

"Збирайте команду, формуйте план та навчайте ековідповідальній поведінці молодь України. Для запровадження системи сортування в закладу вам стане в пригоді офіційний сайт Міжнародного молодіжного руху "School Recycling World", на якому розміщений спеціальний онлайн-курс. У ньому міститься все необхідне: від правил сортування до рекомендацій з формування команди та ведення документації", – резюмували в публікації.

Нагадаємо, що в луцьких дитячих садках і школах дітей почали навчати сортувати й компостувати відходи. Зокрема, для компостування органіки міська влада надала 20 садочкам спеціальні контейнери.

Раніше ЕкоПолітика розповідала про те, як виник День екологічної освіти й чому екологічне виховання надзвичайно важливе в сучасних умовах.

Читайте також
Україна виконала євроінтеграційні екозобовʼязання на 80%
Україна виконала євроінтеграційні екозобовʼязання на 80%

У 2023 році в Україні прийняли 5 євроінтеграційних екологічних законів

ТОП-10 українських компаній, які впроваджують зелені проєкти
ТОП-10 українських компаній, які впроваджують зелені проєкти

У Вінниці підприємства встановили понад 10 МВт потужностей сонячних електростанцій для власних потреб

Бучанська школа стала єдиним еко-сертифікованим освітнім закладом в Україні
Бучанська школа стала єдиним еко-сертифікованим освітнім закладом в Україні

Заклад збудований за сучасними будівельними нормами з урахуванням вимог стандартів енергоефективного зеленого будівництва

Український стартап запустить виробництво екоупаковки з листя у Франції
Український стартап запустить виробництво екоупаковки з листя у Франції

Стартап дозволяє не вирубувати дерева заради виробництва паперу, а містам – утилізувати опале листя та скошену траву