14 жовтня у світі відзначають День екологічної освіти Shutterstock

14 жовтня у світі відзначають День екологічної освіти

Олена Яценьо

Чому важливо здобувати екоосвіту

Щороку 14 жовтня світова спільнота відзначає Всесвітній день екологічної освіти (World Environmental Education Day), без якої неможливе розв'язання кліматичних проблем і підвищення якості життя.

Як виник цей день і чому екологічна освіта надзвичайно важлива в сучасних умовах — читайте на сайті ЕкоПолітика.

Екоосвіта в календарі та історія заснування дня

Всесвітній конгрес з екологічної освіти ініціював святкування 14 жовтня, але багато інших екологічних організацій відзначають цей день 26 січня і 12 травня.

Офіційно День екологічної освіти проводять із 1991 року.

На міжнародному рівні екологічна освіта отримала визнання, коли на конференції ООН із проблем довкілля в 1972 році у Стокгольмі (Швеція) було зроблено заяву про те, що екологічна освіта мусить бути використана як інструмент задля розв'язання глобальних екологічних проблем.

На підставі рекомендацій, вироблених вищезгаданою конференцією, ГА ООН тоді ж, у 1972-му, створила Програму ООН з довкілля (ЮНЕП) як орган ГА ООН, що здійснює нагляд за змінами стану довкілля, заохочує і координує міжнародне співробітництво у галузі охорони довкілля.

У червні 1972 року в Стокгольмі вперше відзначили день екоосвіти.

У 1975 році в Белграді відбувся Міжнародний семінар просвітницької діяльності з питань навколишнього середовища.

14 жовтня 1977 року в Тбілісі (столиця Грузії) відкрилася Міжурядова конференція Організації Об'єднаних Націй з екологічної освіти, організована ЮНЕСКО та ЮНЕП, що завершилася 26 жовтня заявою, яка має велике значення і до сьогодні.

ЮНЕСКО та ЮНЕП створили три головні декларації, які становлять напрями екологічної освіти: Стокгольмська декларація (1971 р.), Белградська хартія (1975 р.), Тбіліська декларація (1977 р.).

shutterstock

Ще одну конференцію ООН провели 1992 року в Ріо-де-Жанейро (Бразилія). На конференції вперше обговорили концепцію сталого розвитку, а в декларації перерахували 26 принципів збереження навколишнього середовища, якими керуються й нині. Тоді було наголошено на величезному значенні екологічної освіти в реалізації стратегії виживання та сталого розвитку людства.

Водночас на конференції ООН в Ріо заснували Міжнародний день екологічних знань, який у багатьох країнах світу щорічно відзначають 15 квітня. В Україні цей день почали відзначати з 1996 року за ініціативи громадських природоохоронних організацій.

Як можна здобути екологічну освіту

Екологічна освіта вважається сьогодні пріоритетним напрямом навчання і виховання учнів загальноосвітніх шкіл та університетів.

Форми екологічної освіти дуже різноманітні. До цього дня наукові й освітньо-виховні заклади проводять різноманітні тематичні заходи: екопрезентації, екскурсії, спостереження за птахами, участь у міських і всеукраїнських конкурсах; проєкти за підтримки міжнародних організацій, таких як ООН та ПРОООН, ПМГ ГЕФ, акції щодо розв'язання проблеми відходів; заходи з озеленення міста тощо.

Shutterstock

Мета Дня екологічної освіти — акцентувати на важливості екоосвіти як наукової дисципліни, яка приділяє особливу увагу соціальному аспекту екологічних проблем і фокусується на формуванні обізнаності, знань, навичок і мотивації, необхідних для розв'язання і запобігання екологічним проблемам.

Нагадаємо, що з 19 по 21 жовтня в Україні проведуть безплатне онлайн-навчання про органічні відходи та їхній негативний вплив на довкілля, а також навчать компостувати в багатоквартирному будинку.

Раніше ЕкоПолітика писала про пса Гуфі із хмельницького сміттєзвалища, який став навчати людей сортувати сміття.

Додамо також, що учні та випускники освітнього курсу "Екошкола", який запустила компанія "Фармак", створюють власні екологічні проєкти.

Читайте також
Екологічна прокуратура України за три роки викрила понад сотню злочинних груп
Екологічна прокуратура України за три роки викрила понад сотню злочинних груп

Було викрито 101 організоване злочинне угруповання

У росії заражена ураном вода потрапила до річки Тобол
У росії заражена ураном вода потрапила до річки Тобол

Повінь змила в річку Тобол радіоактивний бруд

У Львові затвердили комплексну екологічну програму
У Львові затвердили комплексну екологічну програму

Приймається вона раз на 4 роки