Наступного року в Україні з'явиться перша воднева заправка

Наступного року в Україні з'явиться перша воднева заправка

Олена Яценьо

Нині в Україні вже зареєстрували дві водневі автівки

В Українській водневій раді очікують, що перша воднева заправка з’явиться у країні наступного року.

Про це під час пресбрифінгу повідомив президент асоціації "Українська воднева рада" Олександр Рєпкін.

За його словами, в Україні зареєстрували два автомобілі на водні, проте поки що їх доводиться заправляти в інших країнах. Найближчі до нас заправки в Німеччині, а до кінця року 23 водневих заправки відкриють у Польщі.

"Сертифікувавши перші водневі автівки в Україні, ми фактично розв'язали chicken-and-egg problem. Чому не будують водневі заправки? Тому що немає машин на водні. А чому немає машин? Тому що немає водневих заправок.

Команда Української водневої ради розв'язала цю майже філософську проблему, коли на початку вересня сертифікувала перший у країні водневий автомобіль. Підґрунтя для подальшої розбудови інфраструктури для водневого транспорту в Україні було закладено", — сказав Рєпкін.

Президент УВА зазначив, що процес першої сертифікації був дещо складним і тривалим, але тепер документальну частину ввезення в Україну водневих автівок прискорено. "Ми як першопрохідці витратили на це півтора місяця, але тепер увесь процес займатиме лише три дні", — наголосив Рєпкін.

Водночас низка компаній-членів Української водневої ради розробила проєкт зі створення національної мережі водневих заправних.

"Нині Українська воднева рада вже відпрацювала механізм документального оформлення водневих авто. До нас у Водневу раду звертаються підприємці, які спеціалізуються на створенні водневої інфраструктури та будують заправні станції у всьому світі.

Вони вже готові створювати заправки для водневих авто і в Україні. Ми очікуємо, що перша воднева заправка з’явиться у країні наступного року", — розповів Рєпкін.

Він зазначив, що в Україні планують відкрити близько 30 водневих заправок у такий спосіб, щоб було можливо переміщатися між основними містами-мільйонниками й виїхати до країн ЄС.

Окрім того, це будуть заправки не тільки для водневих автомобілів, а й для електрокарів.

"Ці проєкти пов'язані й з електричними зарядками. Тобто це будуть електро-водневі або воднево-електричні заправні станції, де власники водневих електромобілів та електрокарів зможуть отримати відповідний сервіс", — розповів президент асоціації.

Нагадаємо, що на початку вересня Українська воднева рада першою в Україні зареєструвала водневий автомобіль — модель Mirai на водневих паливних елементах японського автовиробника Toyota Motor Corp.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що Міністерство інфраструктури України працює над створенням можливостей для імпортування водневих автомобілів у країну, а також їх виробництва тут.

Теги: ,
Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон