Наслідки глобального потепління торкнулися 80% планети, – дослідження  shutterstock

Наслідки глобального потепління торкнулися 80% планети, – дослідження 

Людмила Гончаренко

Вчені дійшли такого висновку, проаналізувавши понад 100 тисяч наукових робіт за допомогою спеціальної програми

Вчені з Німеччини і США заявили про те, що наслідки глобального потепління відчуваються по всьому світу і вже торкнулися 80% планети, де проживає 85% населення.

Про це повідомляє видання Webmd.com

Щоб дійти такого висновку дослідники застосували спеціальну комп'ютерну програму, яка допомогла їм проаналізувати існуючі дані про зміни клімату. Отримані результати показали, що наслідки глобального потепління відчувають вже 85% жителів Землі.

Спеціальна комп'ютерна програма, навчена пошуку ключової інформації, проаналізувала анотації більш ніж 100 тисяч наукових робіт. Отримані дані нанесли на глобальну карту відомостей про температури і опади, а також зміни в них, пов'язаних з діяльністю людини.

Карта показала, в яких регіонах зрушення в цих показниках, які є маркерами змін клімату, були пов'язані з наслідками глобального потепління. До них відносяться посуха, повінь і пожежі.

Отримані дані наклали на карту змін температури і опадів і співставили з кліматом конкретних територій. Карта показала взаємозв'язок між руйнівними погодними явищами такими як неврожаї, посухи, хвилі спеки, повені і змінами клімату у різних куточках планети.

Дослідження виявило, що 80% суші, за винятком Антарктики, хоча б частково опинилися під впливом змін клімату, викликаних діяльністю людини. Майже всі температурні зрушення були пов'язані з потеплінням, а зміни в кількості опадів були неоднорідні: в одних регіонах вони збільшувалися, а в інших – зменшувалися.

Вчені виявили, що в державах з високим доходом зв'язок змін клімату з діяльністю людини був більш чітко вираженим у порівнянні з країнами, що розвиваються. Разом з тим, дослідники припускають, що менша вираженість глобального потепління на 20% суші, наприклад, в Африці і деяких частинах Азії, може бути пов'язана з тим, що ці регіони досі ще мало вивчені.

Нагадаємо, ЕкоПолітика писала про те, що вчені провели дослідження, яке показало, що глобальне потепління спричинило зміни в озерах у всьому світ.

Читайте також
Через зміну клімату 1 млн гектарів Півдня України можуть піти під воду
Через зміну клімату 1 млн гектарів Півдня України можуть піти під воду

Якщо глобальна температура підвищиться на 2°C – зміна клімату стане невідворотною

Ціна кліматичної бездіяльності вища, ніж прийнятих заходів – ВМО
Ціна кліматичної бездіяльності вища, ніж прийнятих заходів – ВМО

Протягом 2025-2100 років загальна вартість бездіяльності оцінюється в $1266 трильйонів

Європа не готова до швидко зростаючих кліматичних ризиків – EEA
Європа не готова до швидко зростаючих кліматичних ризиків – EEA

5 категорій ризиків потребують термінових заходів

У лютому середня температура перевищила кліматичну норму на 1,77°C
У лютому середня температура перевищила кліматичну норму на 1,77°C

Лютий став дев'ятим місяцем поспіль, у якому зареєстрували найвищі температури за всю історію спостережень