Нардепка Василенко розповіла, як екологічно виховати дитину в Україні  shutterstock

Нардепка Василенко розповіла, як екологічно виховати дитину в Україні 

Маргарита Толстих

Починати екологічне виховання треба з дошкільного віку і говорити про шкоду неякісних іграшок

Починати екологічне виховання дитини треба ще з дошкільного віку й робити це розмовами та особистим прикладом. Про це в інтерв'ю Promum розповіла голова підкомітету ВР з питань зміни клімату Леся Василенко.

На думку депутатки, екологічне виховання дитини має починатися ще з дошкільного віку. Тоді малюки вже готові до розмов про те, як власними вчинками можна вберегти природу від знищення.

Нардеп Василенко про ековиховання

"Я бачу рішення в розмовах. Дорослих розмовах з дітьми, які вони насправді абсолютно здатні сприймати. Я говорю і пояснюю, з яких матеріалів зроблена іграшка, який вона проходить життєвий цикл, якої вона якості і що буде з нею після того, як дитина “награлася”, і іграшка більше не потрібна", - каже Василенко.

Як говорити про екологію з дошкільнятами, першокласниками та підлітками

У такому віці вже можна пояснювати, що недорога лялька із супермаркету виготовлена з неякісного пластику. Коли настане час, її відвезуть на полігон. Там лялька згниє або згорить у вогнищі. А це забруднить землю та повітря. У доступній формі дитині також можна розповісти й про вуглецевий слід. Адже іграшка, яку привезуть із Китаю, долає на шляху до українських магазинів тисячі кілометрів.

Але найголовніше - це показувати екологічну поведінку власним прикладом. Бо всі розмови будуть недоцільні, якщо батьки самі дозволяють собі дешеві неякісні речі. Або не знаходять час на сортування відходів.

Школярів можна привчити користуватися багаторазовою пляшкою для води у формі гри. Варто лише купити привабливу за дизайном для дитини пляшку та пояснити, що на перерві круто набирати воду не в пластиковий стаканчик, а у власну пляшку.

Аби відучити дітей і підлітків від надмірного й бездумного споживання, можна встановити ліміт на кишенькові гроші, які вони отримують щотижня. Так дитина почне замислюватися над тим, а що варто купити в першу чергу.

Як писала ЕкоПолітика раніше, іграшки для малюків, дошкільнят та молодших школярів в ідеалі мають бути безпечними не лише для самої дитини, але й для довкілля. Адже за статистикою більшість із них через місяць потрапить на смітник.

Читайте також
ТОП-10 простих екозвичок, які допоможуть природі та власному бюджету
ТОП-10 простих екозвичок, які допоможуть природі та власному бюджету

Видалення зайвої інформації з гаджетів дозволит розвантажити центри баз даних

Планета стала небезпечною для виживання людства – вчені
Планета стала небезпечною для виживання людства – вчені

Межу зміни клімату подолали понад 30 років тому

"Серйозні зміни екосистеми – незворотні": інтерв’ю про наслідки знищення Каховської ГЕС
"Серйозні зміни екосистеми – незворотні": інтерв’ю про наслідки знищення Каховської ГЕС

Як вплине катастрофа на район водосховища, Дніпро та Чорне море