Нардепів просять не ухвалювати закон про заборону участі тварин у шоу Фото: Євгеній Кравс / УНІАН

Нардепів просять не ухвалювати закон про заборону участі тварин у шоу

Олена Яценьо

Запевняють, що методи тренування тварин у державних цирках України не передбачають знущання або жорстокого поводження з ними

Рада директорів державних циркових підприємств України закликала парламент не ухвалювати законопроєкт № 5409 про заборону вистав за участі тварин.

Відповідне звернення, яке опублікував Укрінформ, представники держцирків адресували голові Верховної Ради Русланові Стефанчуку.

Зазначається, що циркова спільнота стурбована інформацією у ЗМІ щодо пропозиції організації UAnimals внести законопроєкт "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення законодавства з питань захисту тварин від жорстокого поводження у розважальній діяльності" до порядку денного.

Автори звернення запевнили, що методи тренування тварин у державних цирках України не передбачають знущання або жорстокого поводження з ними.

Як ідеться у зверненні, наслідками проведення циркових програм без використання тварин стане "втрата цілого кластеру артистів-дресирувальників, історія династій яких бере початок із ХІХ століття". Окрім того, враховуючи втрати такого значного для українського цирку елементу, як дресура, артисти інших циркових жанрів залишаться без роботи або шукатимуть її за межами України, додали представники цирків.

Наголошується, що мітинги противників участі тварин у циркових виставах "складаються з 10-40 молодиків", тоді як до цирку за один день можуть завітати від тисячі до двох тисяч глядачів.

Також цирки звинуватили зоозахисників у тому, що вони планують приватизувати майнові циркові комплекси.

"Якщо в державні цирки перестане ходити глядач, – зоозахисники або організації, які за ними стоять, – ініціюватимуть приватизацію майнових комплексів державних циркових підприємств у центрах Києва, Харкова, Дніпра, Одеси, Львова, Кривого Рогу і Запоріжжя", – висловили припущення автори звернення.

Вони заявили, що загалом заборона використання тварин може мати місце у випадку її гуманного просування, адже "гуманність – це любов до всього живого – і до тварин, і до людей". Зокрема, у цирках уважають правильним і продуманим чинний Закон України "Про основні засади (стратегію) державної екологічної політики України на період 2030 року" № 2697-VIII, яким передбачено введення заборони використання саме диких тварин у цирках, крім стаціонарних зоопарків, із 2030 року.

За умови ухвалення відповідних змін, до 2030 року буде надано час як державним цирковим підприємствам, так і артистам переформувати свою діяльність, розв'язати питання щодо тварин, а глядачам – звикнути до нового цирку, який буде або тільки зі свійськими тваринами, або зовсім без тварин.

Як повідомляла ЕкоПолітика, зоозахисники з організації UAnimals закликали українців долучитися до повної заборони цирків із тваринами через сприяння тому, щоб відповідний законопроєкт № 5409 винесли в прохідну частину на голосування.

Читайте також
Волонтери закликали допомогти тваринам зі скандального притулку на Київщині
Волонтери закликали допомогти тваринам зі скандального притулку на Київщині

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом жорстокого поводження з тваринами

"Закон на їхньому боці": на Закарпатті з’явилися борди на підтримку прав тварин
"Закон на їхньому боці": на Закарпатті з’явилися борди на підтримку прав тварин

Зоозахисники планують встановити аналогічні борди й в інших областях України