Нардепи хочуть скасувати закон №5600, котрий передбачає збільшення екоподатків

Нардепи хочуть скасувати закон №5600, котрий передбачає збільшення екоподатків

Іван Шевчук

Нардеп стверджує, що законопроєкт "Про внесення змін до Податкового кодексу" був ухвалений у другому читанні з порушенням регламенту, Конституції та інтересів малого і середнього бізнесу

У парламенті з’явився проект постанови, котра вимагає скасувати Проєкт Закону №5600. Серед іншого, він передбачає збільшення екологічних податків втричі, а подекуди – і у 8 разів. Основними платниками цих зборів є великий бізнес. Тому закон від початку позиціонувався як "антиолігархічний".

Проєкт постанови з вимогою скасувати законопроєкт Верховна Рада зареєструвала вчора, 1 грудня. Автор документу – народний депутат Вадим Івченко, ВО "Батьківщина".

Документ апелює переважно до порушень законодавства та регламенту.

Зокрема, він вказує на те, що при підготовці законопроєкту до другого читання той був доповнений новими положеннями без передбаченого регламентом інформування у висновкові профільного Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.

Було грубо порушено й порядок розгляду законопроєкту №5600. Рішення по законопроєкту було ухвалене без врахування суттєвих зауважень з боку юридичних служб Верховної Ради.  Юристи вказували, що положення проєкту Закону не відповідають вимогам Конституції України.

Втім, у пояснювальній записці до проєкту постанови зазначені претензії і до самої суті законопроєкту №5600. Мовляв, більшість норм законопроєкту під тезою досягнення "збалансованості бюджетних надходжень" роблять його занадто фіскалізованим та агресивним до розвитку та відновлення економіки, таким що значно утискає малий та середній бізнес, фермерів.

За проєкт Закону №5600 у другому читанні Верховна Рада проголосувала 30 листопада. Цей документ підготував Кабінет міністрів, аби "збалансувати доходи бюджету". Фактично йшлося про збільшення цих самих доходів. Експерти казали про додаткових 50 млрд грн щорічно. Прогнозувалося, що отримають їх, передусім, від великого бізнесу, перекривши прогалини у податковому законодавстві, котрі дозволяють йому уникати оподаткування. Втім, законопроєкт містить і позиції, котрі роблять податкову політику більш жорсткою і стосовно середнього і малого бізнесу.

При цьому екологічні новації більшою мірою стосуються все ж великих підприємств. Вони передбачають суттєве збільшення екологічних податків. Так, ставку екологічного податку за скиди забруднюючих речовин у водойми запропоновано збільшити в 1,6 рази та передбачити їх підвищення у 8 разів у 2029 році. Ставка екологічного податку за викиди двоокису вуглецю (СО2) має вирости з 10 до 30 грн/тонну, за відходи для підприємств гірничої промисловості - з 0,49 грн до 1,5 грн/тонну.

Раніше ЕкоПолітика розповідала про законопроєкт, який пропонує протягом 9 років поступово у кілька разів збільшити податки на відходи залежно від класу їхньої небезпеки.

Читайте також
Парламентський екокомітет проведе засідання 5 лютого: порядок денний
Парламентський екокомітет проведе засідання 5 лютого: порядок денний

Нардепи розглянуть звіт про роботу екокомітету за вересень 2023 року – лютий 2024 року

Парламентський екокомітет проведе засідання 26 січня: порядок денний
Парламентський екокомітет проведе засідання 26 січня: порядок денний

Наразі екокомітет опрацьовує 63 законопроєкти та 40 інших актів

Зʼявився порядок денний екокомітету на 15 січня: що розглянуть нардепи
Зʼявився порядок денний екокомітету на 15 січня: що розглянуть нардепи

На засіданні розглянуть план роботи екокомітету на період одинадцятої сесії Верховної Ради