Найбільший заповідник України святкує п'ятиріччя: цікаві факти ЧРЕБЗ

Найбільший заповідник України святкує п'ятиріччя: цікаві факти

Зоряна Бердник

Його площа становить 226 964, 7 га

Найбільший і наймолодший водночас об'єкт природно-заповідного фонду (ПЗФ) України – Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник – святкує п'ять років із дня заснування.

ЕкоПолітика підготувала для своїх читачів цікаві факти про заповідник.

Дата створення Чорнобильського заповідника

Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник, або коротко ЧРЕБЗ, створено указом президента України через 30 років після аварії на Чорнобильській атомній електростанції – 26 квітня 2016 року. Мета заснування – збереження флори та фауни Полісся, реабілітації забруднених радіонуклідами територій, стабілізації гідрологічного режиму, проведення наукових досліджень у галузі природи та екології.

Зазначимо, що в Білорусі заповідник створили вже за два роки після аварії – у 1988 році.

"Основним видом діяльності залишалися ЧАЕС, виробництво електроенергії, управління радіоактивними відходами. Питання управління дикою природою стояло вже на третьому чи четвертому місці після цього", – розповідав керівник відділу екології флори і фауни заповідника Денис Вишневський.

Дата фактичного початку роботи державної установи – 30 березня 2017 року (реєстрація юридичної особи "Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник").

Площа Чорнобильського заповідника

ЧРЕБЗ охоплює території Іванківського та Поліського районів Київської області в межах зони відчуження і зони безумовного (обов'язкового) відселення (ЗВіЗБ(О)В) – це дві третини зони, яка найменш уражена радіацією. Загалом площа Чорнобильського заповідника становить 226 964, 7 га.

Чорнобильський заповідник: флора та фауна

Офіційний слоган ЧРЕБЗ звучить так: "Місце, де природа може бути собою".

Через 35 років після Чорнобильської катастрофи дика природа стала повноправним господарем покинутих міст, сіл і полів. Біорізноманіття заповідника справді вражає.

Серед його унікальних природних ландшафтів зафіксовано понад 300 видів хребетних тварин (із загалом 410, що спостерігаються в регіоні), з яких 75 видів (з 97 можливих) занесено до Червоної книги України.

До Червоного списку Міжнародного союзу охорони природи занесено 14 видів фауни. З Європейського червоного списку відзначено 16 видів.

Значна кількість видів птахів перебуває під охороною Конвенції про збереження мігруючих видів диких тварин. До додатка 1 Бернської конвенції занесені 179 видів фауни. Також виявлено 75 видів фауни, занесених до Червоної книги України. З тварин постійними мешканцями є рись, вовк, зубр, лось, кінь Пржевальського, останнім часом – бурий ведмідь.

Також тут росте понад 1,2 тисячі видів судинних рослин, 120 видів лишайників та 20 видів мохів. З Європейського червоного списку – п'ять видів рослин. Виявлено 46 видів флори, занесених до Червоної книги України. На водоймах зони відчуження зростають рослинні ценози, включені в Зелену книгу України.

ЧРЕБЗ – це також унікальний об'єкт ПЗФ, бо є єдиною сьогодні природоохоронною територією у світі, що розташована в радіаційно забрудненому районі.

У грудні 2020 року Чорнобильський заповідник додали до бази природоохоронних територій світу The World Database on Protected Area (WDPA).

Заповідник має офіційну сторінку в соцмережі Facebook, де публікуються новини з його життя та діяльності. Привітати заповідник із днем народження, можна відзначивши цю подію рамкою на власному фото в соцмережі.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що один із найбільших в Україні природоохоронних комплексів, Рівненський природний заповідник, відзначив 22-гу річницю свого заснування.

Читайте також
На Буковині лісгосп заплатив мільйони гривень за нелегальні рубки у заповіднику
На Буковині лісгосп заплатив мільйони гривень за нелегальні рубки у заповіднику

У заказнику "Зубровиця" вирубали 827 ялин, ялиць та буків

Екокомітет ВРУ рекомендує прийняти зміни до закону про природно-заповідний фонд
Екокомітет ВРУ рекомендує прийняти зміни до закону про природно-заповідний фонд

Передбачається заборона проїзду механічних транспортних засобів через природоохоронні території.