Рівненський природний заповідник відзначає 22-ліття

Рівненський природний заповідник відзначає 22-ліття

Зоряна Бердник

У ньому представлено болота всіх типів, які тільки є на Українському Поліссі

Один із найбільших в Україні природоохоронних комплексів, Рівненський природний заповідник (РПЗ), святкує 22-гу річницю свого заснування.

Його було створено указом президента 3 квітня 1999 року на площі 42 288,7 га з метою збереження типових та унікальних природних комплексів Полісся. РПЗ є другим за величиною в Україні серед природних заповідників. Він розташовується на території чотирьох районів області: Володимирецького, Дубровицького, Сарненського та Рокитнівського.

Територія заповідника складається з чотирьох окремих ділянок, які з 1984 року мали статус заказників загальнодержавного значення: ландшафтний заказник "Білоозерський" (Володимирецький р-н), загальнозоологічний – "Перебродівський" (Дубровицький та Рокитнівський р-ни), ботанічний – "Сира Погоня" (Рокитнівський р-н), гідрологічний – "Сомино" (Сарненський р-н). Це найбільші за площею і найкраще збережені болотні масиви України, взяті під охорону. Багато з них має статус водно-болотних угідь міжнародного значення.

Найбільшою цінністю Рівненського заповідника є те, що в ньому представлено болота всіх типів, які тільки є на Українському Поліссі. Найбільшою різноманітністю характеризується Білоозерська ділянка, на якій поширені низинні (евтрофні) болота. На решті ділянок переважають сфагнові болота.

Відділення “Білоозерське” за своїм характером є комплексним. Тут представлено всі типи боліт, лісова та прибережно-водна рослинність.

Білоозерський масив, заболочений вільховий ліс. Фото: Оксана Головко

Справжньою родзинкою заповідника є озеро Біле карстового походження, яке ще часто називають перлиною українського Полісся. Вода в ньому надзвичайно чиста та прозора. Середня глибина озера становить 10 м, а найглибшої ділянки – 34 метри. Це одне з найбільших озер в Рівненській області. Його площа становить 453 га.

Карстове озеро "Біле". Фото: Оксана Головко

Відділення “Перебродівське” розташоване на середині межиріччя Льви та Ствиги. Це найбільша заболочена територія України, яка включає великі болотні ділянки: Черемне, Кремінне та Піддубичі.

Відділення “Сира Погоня” – єдиний болотний масив в Україні з горбисто-мочажинним комплексом, характерним для північних боліт.

Масив "Сомине". Фото: Оксана Головко

Відділення “Сомино” за характером рослинного покриву має основні риси Західного Полісся. Це велика ділянка перехідних боліт, збережена в природному стані, є і верхові ділянки, яких в Україні дуже мало. Крім болотного масиву Кремінне, тут розташоване озеро Сомине.

Озеро "Сомине". Фото: Оксана Головко

Різноманітним є рослинний світ заповідника, що налічує понад 500 видів вищих судинних рослин, 150 видів мохоподібних, понад 100 видів грибів. Багато видів занесені до Червоної книги України та міжнародних охоронних списків. На території заповідника можна побачити осоку дводомну, вербу лапландську, росичку середню та англійську, вербу чорничну та інші види.

Фото: ukrainaincognita.com

Фауна заповідника не менш унікальна. Вона налічує 221 вид хребетних тварин. З них: 25 видів тварин занесено до Червоної книги України, 7 видів віднесено до Європейського червоного списку, 124 види підлягають особливій охороні згідно з Бернською конвенцією. Тут можна зустріти вовка, лисицю звичайну, ласку та горностая, рись, лелеку чорного, борсука, черепаху болотну, мідянку та багато інших тварин.

Нагадаємо, що 1 лютого теж 22-гу річницю створення святкував національний природний парк "Сколівські Бескиди" загальною площею 35 261 га. Парк увійшов до вісімки національних парків України, які здивують своєю первозданною красою, його визнано туристичним магнітом на Львівщині.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що на території Сарненського району Рівненської області створять національний природний парк "Пуща Радзивіла".

Читайте також
У Чорнобильській зоні зафіксували рекордну кількість лосів. Фотофакт
У Чорнобильській зоні зафіксували рекордну кількість лосів. Фотофакт

Через зменшення популяції, лосі були внесені до Червоної книги України

На Буковині лісгосп заплатив мільйони гривень за нелегальні рубки у заповіднику
На Буковині лісгосп заплатив мільйони гривень за нелегальні рубки у заповіднику

У заказнику "Зубровиця" вирубали 827 ялин, ялиць та буків

Екокомітет ВРУ рекомендує прийняти зміни до закону про природно-заповідний фонд
Екокомітет ВРУ рекомендує прийняти зміни до закону про природно-заповідний фонд

Передбачається заборона проїзду механічних транспортних засобів через природоохоронні території.