"Нафтогаз" очікує мати 1 ГВт ВДЕ-генерації до 2030 року shutterstock

"Нафтогаз" очікує мати 1 ГВт ВДЕ-генерації до 2030 року

Олена Яценьо

Для цього компанія має намір залучити майже $1 млрд інвестицій

НАК "Нафтогаз України" планує збільшити свої активи завдяки "зеленій" генерації потужністю 1 ГВт до 2030 року для покриття власних потреб в електроенергії та її реалізації на ринку.

Про це голова правління компанії Юрій Вітренко розповів у коментарі Green Deal у кулуарах "Українського газового форуму", що пройшов у Києві 28 жовтня.

"1 ГВт – це і вітер, і сонце, нам також цікавий біогаз, біометан та біопальне, які також є "зеленою" енергією за певних умов. У нас є власні потреби, є підприємства групи "Нафтогаз", які споживають електроенергію. Плюс ми можемо і маємо намір торгувати електроенергією на ринкових умовах і зацікавлені постачати "зелену" енергію українським підприємствам у межах стратегії з декарбонізації", – сказав Вітренко.

Зі свого боку, радник голови правління НАК із питань розвитку низьковуглецевого бізнесу та Європейського "зеленого" курсу Олексій Рябчин заявив, що компанія має намір залучити майже $1 млрд інвестицій у будівництво нових потужностей до 2030 року.

У цьому напрямі "Нафтогаз" працює над залученням партнерів для нарощування свого "зеленого" портфоліо, яке нині охоплює 34 МВт сонячної генерації.

Ба більше, за його словами, виробництво електроенергії із ВДЕ для власних потреб компанії вже сьогодні є прибутковим і не потребує додаткового стимулювання "зеленим" тарифом.

"Нафтогаз" має амбіції стати національним лідером із виробництва "зеленого" водню з метою його експорту до країн ЄС, для чого також необхідно побудувати нові потужності в секторі відновлюваної енергетики. "Саме таким шляхом нині йдуть провідні нафтогазові компанії у світі", – резюмував Рябчин.

Раніше ЕкоПолітика писала, що НАК "Нафтогаз України" ввела в експлуатацію сонячну електростанцію потужністю 33 МВт, яка розташована в Житомирській області.

Нагадаємо, що в "Нафтогазі" заявили про готовність інвестувати в біометанові проєкти.

Читайте також
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль

Це сприятиме досягненню цілей ЄС щодо використання енергії океану

Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії
Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії

Це допоможе реалізувати цілі Енергетичної стратегії щодо збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ

В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка
В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка

20 біогазових установок взагалі не виробляли енергію, а 5 працювали на 75-82% потужності