Національному природному парку "Бузький Гард" загрожує затоплення: атовці заступилися Вікіпедія

Національному природному парку "Бузький Гард" загрожує затоплення: атовці заступилися

Зоряна Бердник

Учасники війни проведуть акцію, на якій прикують себе ланцюгом

У Миколаївській області ветерани АТО/ООС анонсували попереджувальну акцію, мета якої звернути увагу громадськості та влади на проблему з можливим затопленням національного природного парку "Бузький Гард" унаслідок підняття рівня води в Олександрівському водосховищі.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook миколаївський атовець та активіст Ілля Шполянський. За його словами, акція відбудеться в середу, 21 квітня.

"Три учасники російсько-української війни, які втратили кінцівки внаслідок поранень, – Терещенко Олександр, Кравець Олег і Кротик Олександр, – прикують себе ланцюгом до острова. Ланцюг великий, будемо арматуру забивати в камені, поки як попередження", – написав активіст.

Ветерани російсько-української війни зазначили, що не підуть з острова в разі рішення про затоплення й "чергуватимуть цілодобово, а також усіма можливими технічними, політичними, правовими та неформальними засобами перешкоджатимуть "Енергоатому" продовжувати будівельні роботи".

Також активісти мають намір передати чергову вимогу президенту Володимирові Зеленському та прем’єру Денисові Шмигалю про особисту зустріч. Вони вимагають від влади не дозволити затоплювати острів державній компанії, адже, на їхню думку, це може призвести до екологічної катастрофи.

Захід пройде під гаслом "Мене не вбив російський солдат, мене вбиває Енергоатом".

Як зазначає видання "Свідок.info", питання підняття рівня води в Олександрівському водосховищі до позначки 20,7 метра в межах проєкту добудови Ташлицької ГАЕС порушується вже не один рік. До цього рівень води піднімали незаконно (існує відповідне рішення суду). Відповідно, було затоплено частину національного парку "Бузький Гард".

Екологи й активісти не раз повідомляли про те, що підняття рівня води до позначки 20,7 метра вплине на біологічний фонд регіону. Зокрема, буде знищено багато рослин-ендеміків, які виростають тільки в зазначеному регіоні. Крім того, буде затоплено унікальні річкові пороги, якими славиться регіон серед туристів.

Загалом під водою опиниться 21 га унікальної території, яка була визнана одним із семи природних чудес України та частиною Смарагдової мережі, що є європейською територією особливого природоохоронного інтересу відповідно до Бернської конвенції про охорону дикої флори та фауни й природних середовищ існування в Європі.

На сайті Національного екологічного центру України екологи опублікували свою позицію, в якій обґрунтували свої побоювання:

"Вважаємо, що Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів має зобов’язати НАЕК "Енергоатом" разом із Міністерством енергетики України представити альтернативні рішення щодо покриття пікових навантажень у південно-західній частині об’єднаної енергосистеми України, а також для забезпечення надійного базисного режиму роботи ЮУ АЕС, які не лише не будуть передбачати підйом рівня Олександрівського водосховища до позначки +20,7 м, але й будуть містити стратегію зниження його рівня до позначки +8 м, яка є відносно безпечною з екологічного погляду.

Вбачаємо недоцільним впровадження таких проєктів, що мають значний і довготривалий вплив на довкілля. Вважаємо, що на цьому етапі потрібно накласти мораторій на розбудову Ташлицької ГАЕС до розроблення вищезазначених альтернативних рішень".

До 20 травня 2021 року можна вплинути на ситуацію висловивши свій протест проти затоплення Бузького Гарду надіславши лист (зразок тут) на адресу Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

Раніше ЕкоПолітика писала, що екоактивісти забили на сполох через забудову Куяльницького лиману в Одеській області. Там розглядали будівництво об'їзної траси з чотирма смугами вздовж лиману.

Читайте також
У Луцьку знайшли альтернативну територію для індустріального парка
У Луцьку знайшли альтернативну територію для індустріального парка

Попередня потенційна ділянка індустріального парку прилягає до житлового кварталу

Кияни вимагають не допустити перетворення парку “Наталка” на парковку
Кияни вимагають не допустити перетворення парку “Наталка” на парковку

Парк “Наталка” позиціонувався як парк без комерції у будь-якому її прояві

Литва допоможе захистити Нацпарк "Пуща Радзивіла" від наслідків війни
Литва допоможе захистити Нацпарк "Пуща Радзивіла" від наслідків війни

Українські фахівці зможуть отримати досвід управління природоохоронними територіями за стандартами ЄС

"Музей корупції" отримає новий статус: Кабмін ухвалив рішення
"Музей корупції" отримає новий статус: Кабмін ухвалив рішення

Уряд визначив подальшу долю "Межигір’я"