Національний реєстр викидів підкріплять профільним законом shutterstock

Національний реєстр викидів підкріплять профільним законом

Іван Шевчук

Законопроєкт "Про Національний реєстр викидів" пропонує інструменти для боротьби із забрудненнями та гарантує безумовний доступ до інформації про довкілля

У Верховній Раді зареєстрували Законопроєкт №6477 "Про Національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів". Крім власне створення реєстру, цей документ передбачає запуск інформаційної системи про стан довкілля, доступ до якої має бути забезпечений кожному громадянину

ЕкоПолітика проаналізувала урядовий законопроєкт і пропонує своїм читачам ознайомитися з його основними положеннями (щоб переглянути текст законопроєкту, доскрольте до кінця сторінки).

Мета:

 Законопроєкт "Про Національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів" прописує правові та організаційні засади для створення національного реєстру викидів та перенесення забруднювачів (РВПЗ). Він передбачає запуск єдиної уніфікованої електронної системи доступу до інформації про стан довкілля. Нею зможуть скористатися як органи влади для здійснення своїх екологічних повноважень, так і будь-хто із громадян, аби отримати важливу інформацію, що стосується якості життя. Відкритість такої інформації гарантується статтею 50 Конституції України, за якою кожен має право на безпечне для життя і здоров'я довкілля. Кожному гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля, а також право на її поширення. Така інформація ніким не може бути засекречена.

Законопроєкт також покликаний гармонізувати українське екологічне законодавство із відповідники нормативними актами Євросоюзу. Зокрема наша держава таким чином виконуватиме свої зобов’язання, які взяла на себе, коли ратифікувала протокол Орхуської Конвенції. Тоді вона заявила про намір вести свою екологічну політику відкрито, взаємодіяти з громадянами та залучати їх до вирішення екологічних питань.

Автори законопроекту вважають, що у разі його прийняття він допоможе громадянам реалізувати своє право на вільний доступ до інформації про стан довкілля, державним органам надасть інструмент для найкращих управлінських рішень у сфері екологічної політики, підприємцям дасть змогу ефективно скорочувати викиди у багатьох секторах економіки.

Основні положення законопроєкту:

  •  РВПЗ, адаптований до національних потреб, допоможе державі відслідковувати утворення викидів і перенесення забруднювачів у часі і просторі; аналізувати зменшення викидів і встановлювати пріоритети у скороченні та ліквідації потенційно найбільш шкідливих викидів.
  • Реєстр дасть змогу запобігти забрудненню і знизити навантаження від моніторингу та контрольно-наглядових заходів. Його дані використовуватимуть в оцінці ризиків для здоров'я людини і навколишнього середовища.
  • Розповсюдження інформації про забруднення дозволить промисловим підприємствам порівнювати свою природоохоронну діяльність з іншими, обирати та впроваджувати найкращі світові практики щодо скорочення викидів і таким чином заощаджувати фінансові ресурси.
  • Національний РВПЗ подаватиме дані згідно світових стандартів, що допоможе країні сумлінно виконанувати свої міжнародні зобов’язання.

Законопроєкт передбачає відповідальність за порушення вимог законодавства у сфері реєстрації викидів та перенесення забруднювачів. За такі правопорушення передбачено штраф, у більшості випадків - у десятикратному розмірі місячної мінімальної заробітної плати (на сьогодні міні малка становить 6,5 тис. грн).

Нині Міндовкілля вже розпочало наповнювати Національний реєстр викидів та перенесення забруднювачів. Ознайомитися з даними реєстру можна на національній онлайн платформі "ЕкоСистема".

Про це повідомив в.о. Міністра захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець:

"Ми нанесли на цифрову мапу України всі підприємства-забруднювачі, інформація про які є в Міндовкіллі. Однак важливо на законодавчому рівні закріпити юридичний статус цієї державної інформаційної системи та встановити чіткі правила обміну даними".

Власне, саме цю мету і переслідує Законопроєкт №6477.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що кілька місяців тому в Україні вже запрацював Національний реєстр викидів.

Читайте також
З підприємств на Черкащині збираються стягнути понад 4 млн грн за забруднення повітря
З підприємств на Черкащині збираються стягнути понад 4 млн грн за забруднення повітря

Шкідливі викиди в атмосферне повітря, зокрема оксиду азоту, є порушенням норм Закону України

ФРУ звернулась до уряду з рекомендаціями врегулювання питань СВАМ
ФРУ звернулась до уряду з рекомендаціями врегулювання питань СВАМ

Понад 2,7 тис. український компаній підпадають під дію СВАМ при експорті продукції

У 2023 році рівень парникових газів у повітрі досяг рекордних показників
У 2023 році рівень парникових газів у повітрі досяг рекордних показників

NOAA оголосило, що викид вуглекислого газу у 2023 році піднявся на третє місце за 65 років ведення записів