На Житомирщині незаконно обробляють забруднені радіацією землі Shutterstock

На Житомирщині незаконно обробляють забруднені радіацією землі

Романа Слісар

Забруднені земельні ділянки перебувають у державній власності, юридично не потрапили під приватизацію і не підлягають передачі у власність громад

В Житомирській області на територіях, що зазнали радіоактивного забруднення внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС, ведуть незаконну сільськогосподарську діяльність.

Про це повідомив у публікації для видання "Українська правда" еколог Богдан Кученко.

Як зазначається, після аварії на ЧАЕС 26 квітня 1986 року, всі землі, що зазнали суттєвого радіоактивного забруднення поділили на 3 категорії, залежно від рівня забруднення та наявності населення. Використання цих земель передбачає закон "Про правовий режим території, що зазнала радіоактивного забруднення внаслідок Чорнобильської катастрофи".

Окрім зони відчуження, яка повністю розташована у межах Київської області, і звідки повністю евакуювали населення, з господарського обігу були також виведені значні площі земель у Житомирській області, що потрапили до зони безумовного (обов’язкового) відселення, або так званої 2-ї зони радіоактивного забруднення. Як і в зоні відчуження, на цих територіях забороняється ведення сільськогосподарської діяльності без спеціального дозволу Державного агентства з управління зоною відчуження (ДАЗВ).

Станом на початок 2016 року на Житомирщині налічувалось понад 33 тисячі гектарів радіоактивно забруднених с/г угідь. Найбільша їх площа припадала на колишній Народицький район – 22,19 тис. гектарів.

Джерело: pravda.com.ua

"Всі ці землі перебувають у державній власності, юридично не потрапили під приватизацію, і так само не підпадають під передачу у власність громад в рамках підписаного 24 травня закону щодо "дерегуляції земельних відносин". Однак реальність така, що значна площа цих земель перебуває в господарському обігу вже досить тривалий час, і вона постійно збільшується", – стверджує еколог.

Витяги із земельного кадастру щодо низки земельних ділянок показують, що до них застосовуються обмеження у використанні – "Зона радіоактивно забрудненої території". Проте супутниковий знімок Google показує, що наразі більшість їх засіяли сільськогосподарськими культурами.

Джерело: pravda.com.ua

"Якщо взяти супутникові знімки за попередні роки, наприклад за 2017, то побачимо схожу картину – вирощування с/г рослин на землях, які офіційно визнані радіоактивно забрудненими і виключеними з господарського використання", – наголошує Кученко.

Джерело: pravda.com.ua

За його словами, ДАЗВ у відповідь на запит чітко вказало, що "не видавало жодних спеціальних дозволів на ведення сільськогосподарської діяльності на землях зони безумовного відселення".

Схожа ситуація склалася в Овруцькому районі області – там зафіксували відкрите вирощування сільськогосподарських культур та заготівлю сіна на небезпечних радіаційно забруднених землях.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що у партії "Слуга народу" заявили про "чорних" бізнесменів Чорнобиля, які рубають ліс та вивозять метал.

Читайте також
У Житомирі планують запустити біоТЕЦ на пальному з відходів
У Житомирі планують запустити біоТЕЦ на пальному з відходів

Місто планує щорічно заміщати 20 млн м3 природного газу RDF-сировиною

Злив стічних вод у річку Житомира завдав збитків на 22 мільйони гривень
Злив стічних вод у річку Житомира завдав збитків на 22 мільйони гривень

Вживаються заходи щодо відшкодування заподіяної шкоди

Житомир хоче стати першим "зеленим" містом України: досягнення та плани
Житомир хоче стати першим "зеленим" містом України: досягнення та плани

В Житомирі реалізували численні проєкти з термомодернізації житлових будинків та обʼєктів соціальної інфраструктури

Ліси Житомирщини оберігатиме від пожеж система спостереження "Око лісу"
Ліси Житомирщини оберігатиме від пожеж система спостереження "Око лісу"

Ліси Житомирської області перебувають під потрійним наглядом