На Житомирщині бізнесмен влаштував звалище хімічних відходів на подвір'ї та "отруїв" ціле село shutterstock

На Житомирщині бізнесмен влаштував звалище хімічних відходів на подвір'ї та "отруїв" ціле село

Олекса Франко

Екологи виявили сульфати, амоній і фосфор

Несанкціоноване звалище хімічних відходів виявили на подвір'ї одного з жителів села в Житомирській області. Той займається підприємництвом і регулярно звозить на своє подвір'я десятки бочок із відходами фарби та бітуму.

Сусіди місцевого підприємця стверджують, що потерпають від різкого токсичного запаху, який розноситься вулицями. Тож вони звернулися до екологів, йдеться в сюжеті ТСН.Ранок 7 квітня.

За словами селян, діжки чоловік продає як тару, а ось відходи просто виливає на власний город і спалює. Разом із дощем шкідливі речовини потрапляють у навколишні криниці та ґрунт на городах.

"Дуже багато різного і в рідкому вигляді, і в порошкоподібному, він приїздить, все за будинком своїм виливає, висипає, випалює, і ми всім цим дихаємо, а він заробляє гроші", – розповідає жителька с. Купище Ольга.

"Ось згарище, він сюди викидає все, гілками прикинув і  починає все палить, і дим на все село", – додає ще один місцевий житель Олександр.

Фахівці-екологи, до яких люди звернулися по допомогу, взяли проби ґрунту й води та з'ясували, що в тому ґрунті, де стоять бочки, норми вмісту хімічних речовин просто зашкалюють – перевищено в кілька разів. Зокрема, виявили сульфати, амоній і фосфор.

"Поліція порушила кримінальне провадження. Нині проводиться експертиза. Буде ухвалене відповідне рішення", – каже голова Коростенської РДА Юрій Тарасюк.

Власника обійстя телефоном розповів журналістам, що нині працює на будівництві траси Полтава – Харків і займається тим, що наносить на дороги розмітки. У селі, мовляв, зберігає фарбу, а те, що щось спалює в себе на городі, заперечує. Чоловік запевнив, що днями всі діжки із села вивезе. "Я зараз працюю на магістральній трасі Полтава – Харків, я фарбую трасу, 12 числа приїжджаю і все виводжу на склад. Це моє, у мене склад був, я орендував, а туди зараз тимчасово привіз", – каже підприємець Артур.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що жителі села Будичани в Житомирській області виявили незаконне звалище у своєму населеному пункті. До нього звозили сміття з Львівської області.

Читайте також
На Житомирщині підприємство має сплатити 840 тис. грн за забруднення довкілля
На Житомирщині підприємство має сплатити 840 тис. грн за забруднення довкілля

Комунальне підприємство протягом тривалого часу систематично забруднювало довкілля

У Житомирі планують запустити біоТЕЦ на пальному з відходів
У Житомирі планують запустити біоТЕЦ на пальному з відходів

Місто планує щорічно заміщати 20 млн м3 природного газу RDF-сировиною

Злив стічних вод у річку Житомира завдав збитків на 22 мільйони гривень
Злив стічних вод у річку Житомира завдав збитків на 22 мільйони гривень

Вживаються заходи щодо відшкодування заподіяної шкоди

Житомир хоче стати першим "зеленим" містом України: досягнення та плани
Житомир хоче стати першим "зеленим" містом України: досягнення та плани

В Житомирі реалізували численні проєкти з термомодернізації житлових будинків та обʼєктів соціальної інфраструктури