На Закарпатті зустріли зубрів, яких вважали зниклими. Фото facebook.com/uzhanskyi

На Закарпатті зустріли зубрів, яких вважали зниклими. Фото

Катерина Бєлоусова

Ймовірно, тварини зайшли з території з Польщі або Словаччини

На Закарпатті в Ужанському національному природному парку в об'єктив фотопастки попав червонокнижний зубр, науковці також зафіксували в іншому районі самицю з дитинчам.

Ці тварини зникли з Української фауни ще до початку XVIII століття, повідомляє Ужанський національний природний парк у Facebook.

“Зафіксували самку з телятком в одному районі, а самця – за 20 км”, – розповів в коментарях до повідомлення біолог нацпарку Влад Каменца.

facebook.com/uzhanskyi facebook.com/uzhanskyi

В повідомленні пояснили, що причиною зникнення зубрів стало надмірне полювання.

Він занесений до всіх видань Червоної книги України і має статус "зниклий у природі". У Червоному списку Міжнародного союзу охорони природи і Червоній книзі Карпат зубр віднесений до категорії "вразливий" (VU).

Однак тварин почали відновлювати у 60-х роках XX століття. Наразі вільно живучі популяції зубрів присутні в Білорусії, Латвії, Литві, Польщі, Словаччині та Україні.

“Представник порожнисторогих Bovidae зубр Bison bonasus історично проживав в Ужанській долині, а тепер окремі особини періодично заходять на територію парку з Польщі і Словаччини, де реалізується програма реакліматизації зубра”, – зазначили в повідомленні.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в Ужанському національного природного парку на Закарпатті співробітники скосили в урочищі осередок червонокнижного пізньоцвіту.

Читайте також
На Закарпатті завершують багаторічне очищення території колишнього лісохімкомбінату
На Закарпатті завершують багаторічне очищення території колишнього лісохімкомбінату

Лише у грудні 2023 року з території підприємства вивезли 94 тонни відходів, зокрема приблизно 30 тонн сильно забрудненого ґрунту

Мешканці Ужгорода виступили проти забудови Радванського кар'єру
Мешканці Ужгорода виступили проти забудови Радванського кар'єру

Землевпорядна документація щодо ділянки на 25 гектарів парку досі не затверджена