На Закарпатті почали рятувати Долину нарцисів від перетворення на пустелю karpatium.com.ua

На Закарпатті почали рятувати Долину нарцисів від перетворення на пустелю

Катерина Бєлоусова

Проблеми Долини нарцисів пов’язані в першу чергу з осушувальною меліорацією

На Закарпатті у Долині нарцисів збудували чергову гідротехнічну споруду каналі, щоб створити каскад дерев’яних шлюзів та вберегти екосистему від посух.

До кінця 2023 року представники громадська організація “Дунайсько-Карпатська програма” та Карпатського біосферного заповідника планують побудувати щонайменше чотири такі гідроспоруди, повідомляє КБЗ у Facebook.

Науковці пояснили, що шлюз встановили на магістральному каналі до річки Хустець, через який втрачається найбільша кількість води. Каскад уповільнить цей процес, зарегульовує стік та підвищить рівень ґрунтових вод. 

facebook.com/profile.php?id=100064861563463

“Ми неодноразово писали про проблеми Долини нарцисів, які пов’язані в першу чергу з осушувальною меліорацією, яку провели тут ще за часів СРСР. Вона призвела до значного зниження рівня ґрунтових вод, що негативно позначилося на місцевих водно-болотних і лучних екосистемах, зокрема й популяціях нарцису”, – розповіли вони, додавши, що КБЗ десятиріччями намагається вирішити цю проблему.

Нагадаємо, у 2022 році запустили проєкт для порятунку Долини нарцисів від посух, що стали наслідком зміни клімату.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Закарпаття може перетворитися на “другий Крим”. Адже в регіоні спостерігаються суховії, мінімум вологи, високі температури повітря та нестача води.

Читайте також
На Закарпатті завершують багаторічне очищення території колишнього лісохімкомбінату
На Закарпатті завершують багаторічне очищення території колишнього лісохімкомбінату

Лише у грудні 2023 року з території підприємства вивезли 94 тонни відходів, зокрема приблизно 30 тонн сильно забрудненого ґрунту

Мешканці Ужгорода виступили проти забудови Радванського кар'єру
Мешканці Ужгорода виступили проти забудови Радванського кар'єру

Землевпорядна документація щодо ділянки на 25 гектарів парку досі не затверджена