На Закарпатті можуть почати довгоочікуване будівництво сміттєсортувального заводу shutterstock

На Закарпатті можуть почати довгоочікуване будівництво сміттєсортувального заводу

Катерина Бєлоусова

Проєкт розпочали 4 роки тому

На Закарпатті у селі Яноші Берегівського району 10-15 квітня можуть передати будмайданчик сміттєсортувального заводу підрядникам, щоб розпочати підготовчі роботи.

Про це розповів голова Закарпатської облради Володимир Чубірко на нараді проєкта "ZeroWaste: Нуль відходів", повідомляє Закарпатська облрада у Facebook.

Зазначається, що проєкт є частиною програми транскордонного співробітництва "Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна" (HUSKROUA) Європейського інструменту сусідства. Він покликаний зменшити кількість відходів, що накопичуються в регіоні.

У повідомленні підкреслили, що проєкт розпочали 4 роки тому, однак через низку причин, зокрема здорожчання реалізації, процес сповільнився.

У повідомленні підкреслили, що наразі врегульовують економічні та юридичні питання. Також Європейське об’єднання територіального співробітництва ТИСА та Берегівська міська рада підписали Меморандум про співпрацю. Відомства узгодять майнові питання щодо заводу протягом року.

У пресслужбі розповіли, що наразі триває процес із юридичного узгодження проєкту, зокрема зміни у документацію 2014 року щодо будівництва заводу.

“Учасники зустрічі надали свої пропозиції щодо прискорення робіт по проєкту та домовилися до кінця тижня врегулювати порядок спільних дій”, – додали в повідомленні.

Нагадаємо, уряд Угорщини надав Закарпатській обласній раді близько $2,45 мільйона на будівництво першого в регіоні сміттєсортувального заводу у селі Яноші Берегівського району.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у січні 2022 року на Закарпатті повноводні річки знову понесли сміття до Угорщини, Словаччини, а на Боржаві утворилися нові сміттєві острови по яких навіть можна ходити.

Читайте також
Міндовкілля планує спростити порядок отримання дозволу на оброблення відходів
Міндовкілля планує спростити порядок отримання дозволу на оброблення відходів

Відповідний проєкт постанови уряду вже опубліковано для громадського обговорення

На Чернігівщині підприємство забруднювало землю відходами від переробки продуктів
На Чернігівщині підприємство забруднювало землю відходами від переробки продуктів

Було відкрито кримінальне провадження ч.1 ст.239 ККУ (забруднення або псування земель).

На Херсонщині з’явиться завод з переробки відходів руйнації
На Херсонщині з’явиться завод з переробки відходів руйнації

Ведуться переговори з міжнародними інвесторами, щоб залучити їх до реалізації проєкту