На Закарпатті утворилися “сміттєві острови”: річки знову несуть пластик до Угорщини (фото) shutterstock

На Закарпатті утворилися “сміттєві острови”: річки знову несуть пластик до Угорщини (фото)

Катерина Бєлоусова

Загони спецпризначення ДСНС змушені вручну розчищати сміття

На Закарпатті повноводні річки знову понесли сміття до Угорщини, Словаччини, а на Боржаві утворилися нові сміттєві острови по яких навіть можна ходити.

Очисні споруди, збудовані угорцями спеціально, щоб затримувати сміття з України, не справляються. Така ситуація трапляється по кілька разів на рік, повідомляє Асоціація Управління Відходами у Facebook.

Уряд і президент Угорщини неодноразово надсилали Офіційні листи до української влади з проханням розібратися з проблемою. Проте тонни пластикових відходів продовжують потрапляти до “сусідів”.

facebook.com/WasteManagementAssociation/

На Боржаві, притоці Тиси, утворилося понад півсотні сміттєвих островів.  Деякі з них  десятки метрів в діаметрі і по кілька метрів товщиною. Відходів так багато, що по них навіть можна ходити.

“Щоб ліквідувати сміттєві затори, які блокують нормальну спроможність протоку русла, загони спецпризначення ДСНС змушені вручну розчищати це сміття. Адже через ці завали паводки просто неминучі”, – сказано в матеріалі.

Місцевим жителям немає куди подіти сміття, адже у 40% населених пунктів області взагалі не передбачений вивіз відходів. Тому люди навмисно виносять сміття на берег, щоб "вода його забрала".

“Разом  з тим окремі спроби налагодити вивіз сміття зазнали фіаско, адже платити за цю послугу селяни теж не хочуть. Втім навіть, якби й вивозили, то подіти його все одно нікуди”, – пише АУВ.

З 62 сміттєзвалищ майже в половині з них немає місця для відходів, а інші заповнені на 85%. Для нових полігонів у регіоні важко знайти територію, а облаштувати їх за санітарними умовами – ще складніше.

Тому стихійні сміттєзвалища утворюються повсюди, наприклад – протягом року на берегах річки Тиса їх виявили 86.

В Рахові, географічному центрі Європи, таке стихійне сміттєзвалище поступово перетворилося на "офіційне". Цю 8-ми метрову сміттєву гору, довжиною 300 метрів, постійно підмиває водою, адже вона знаходиться за 20 м від русла Тиси.

Окрім того, на Закарпатті наразі не функціонує жоден сміттєпереробний завод.

Нагадаємо, на річці Боржава утворився величезний пластиковий затор.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, сміття з України до Угорщини пливе річкою зі швидкістю 100 пляшок за хвилину.

Читайте також
На Закарпатті завершують багаторічне очищення території колишнього лісохімкомбінату
На Закарпатті завершують багаторічне очищення території колишнього лісохімкомбінату

Лише у грудні 2023 року з території підприємства вивезли 94 тонни відходів, зокрема приблизно 30 тонн сильно забрудненого ґрунту

Мешканці Ужгорода виступили проти забудови Радванського кар'єру
Мешканці Ужгорода виступили проти забудови Радванського кар'єру

Землевпорядна документація щодо ділянки на 25 гектарів парку досі не затверджена