Угорщина надала $2,5 млн для вирішення "сміттєвих проблем" Закарпаття shutterstock

Угорщина надала $2,5 млн для вирішення "сміттєвих проблем" Закарпаття

Катерина Бєлоусова

Для Закарпаття проблема зі сміттям є дуже болючою

Уряд Угорщини надав Закарпатській обласній раді близько $2,45 мільйона на будівництво першого в регіоні сміттєсортувального заводу у селі Яноші Берегівського району.

Планується, що завод почне роботу до кінця 2023 року, повідомляє голова Закарпатської облради Володимир Чубірко у Facebook.

Він зазначив, що відтепер для реалізації проєкту є всі необхідні кошти. Завод вирішить проблему з відходами для 200 тисяч жителів та дозволить реалізовувати подібні ініціативи і в інших громадах. 

“Зважаючи на припинення останнім часом фінансування багатьох європейських грантових програм, для нас це насправді великий успіх”, – підкреслив Чубірко.

Він наголосив, що проблема зі сміттям для Закарпаття є болючою.

Чубірко також розповів, що в регіоні також ремонтують мережі водопостачання та водовідведення у Сваляві у рамках Програми "Польща-Україна". Це дозволить забезпечити громаду якісною питною водою.

Він додав, що загальна вартість проєкту на початку становила €880 тисяч. Проте через підвищення курсу валюти довелося відкорегувати кошторис і 10% вартості дофінансувати з місцевого бюджету. 

Нагадаємо, з України до Угорщини під час паводків рухаються цілі потоки сміття по річці Тиса зі швидкістю 100 пляшок за хвилину. Причина такої критичної екологічної ситуації у відсутності системи поводження з відходами.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Закарпатській області територіальні громади зможуть отримати гранти для створення центрів збору вторинної сировини із пресом для пластику.

Читайте також
На Закарпатті завершують багаторічне очищення території колишнього лісохімкомбінату
На Закарпатті завершують багаторічне очищення території колишнього лісохімкомбінату

Лише у грудні 2023 року з території підприємства вивезли 94 тонни відходів, зокрема приблизно 30 тонн сильно забрудненого ґрунту

Мешканці Ужгорода виступили проти забудови Радванського кар'єру
Мешканці Ужгорода виступили проти забудови Радванського кар'єру

Землевпорядна документація щодо ділянки на 25 гектарів парку досі не затверджена