У Фінляндії піщана батарея почала опалювати будинки накопиченим “зеленим” теплом bbc.com/ukrainian

У Фінляндії піщана батарея почала опалювати будинки накопиченим “зеленим” теплом

Катерина Бєлоусова

Хоча піщана батарея зберігає в 5-10 разів менше енергії на одиницю об'єму за хімічну, вона є більш економічно ефективним рішенням

У Фінляндії піщана батарея компанії Polar Night Energy на електростанції Ватаянкоскі, яка зберігає 8 МВт-год теплової енергії, почала віддавати тепло для опалення та підігріву води.

Батарея вивільняє близько 200 кВт енергії через теплообмінні труби для забезпечення близько 100 будинків і громадського басейну, доповнюючи електрику з мережі, повідомляє BBC news Україна.

Технологія використовує 100 тонн низькосортного будівельного піску, нагріваючи його до 600C за допомогою “зеленої” електроенергії. Відновлювана енергія живить нагрівач, який підігріває повітря всередині. Всередині батареї гаряче повітря циркулює крізь теплообмінні труби в піску.

"Труби та пісок не зношуються. Вентилятор є єдиною рухомою частиною, і за потреби його можна легко замінити", – сказав Вілле Ківіоя, провідний науковий співробітник Polar Night Energy.

Він пояснив, що пісок ефективно зберігає тепло протягом місяців і має тривалий термін служби, він може нагріватися і охолоджуватися безліч разів.

Технологію розробили четверо молодих фінських інженерів, друзів дитинства: Томмі Еронен, Маркку Ільонен, Лійса Наскалі та Вілле Ківіоя. Першу комерційну піщану батарею вони встановили у липні 2022 року.

Еронен розповів, що винахід спричинив шквал ажіотажу в усьому світі. Батарея насамперед привернула увагу тим, що вона здатна компенсувати нерівномірне постачання енергії з відновлюваних джерел.

В матеріалі зазначили, що стабільне зберігання сонячної та вітрової енергії є особливо важливим для скандинавських країн, які мають тривалу темряву та підвищену потребу в теплі взимку, але також багато сонячного світла влітку.

На тлі війни в Україні Фінляндія закликає ЄС збільшити виробництво відновлюваної енергії. 

"Єдиний вихід з енергетичної кризи – це інвестувати значні кошти у виробництво відновлюваної енергії без викидів", – заявила прем'єр-міністрка Фінляндії Санна Марін.

Автори підкреслили, що винахідники піщаної батареї сподіваються, що саме тут знадобиться їхнє рішення. Адже літій-іонні акумулятори постійно розряджаються, навіть коли ними не користуються. Окрім того, вироблення кожної тонни очищеного літію спричинює викиди від трьох до дев'яти тонн CO2.

Хоча піщана батарея Polar Night Energy зберігає в 5-10 разів менше енергії на одиницю об'єму за хімічну, вона є більш економічно ефективним рішенням, підкреслили інженери.

Так виробництво 8 МВт-год енергії за допомогою піщаної батареї Kankaanpää коштує близько $200 000, а літій-іонна батарея, що накопичує 8 МВт-год енергії, коштуватиме щонайменше $1 600 000.

За словами Еронена, ефективність перетворення тепла в електрику зараз становить лише 30%. Однак в компанії планують додати турбіни, яка перетворюватиме тепло назад у мережу.

Наразі Polar Night Energy перебуває в процесі підписання контракту на будівництво другої батареї для іншої компанії централізованого теплопостачання у Фінляндії. Вона матиме 2 МВт теплової потужності та 500 МВт-год накопичувальної ємності, що в 10 разів більше, ніж у Канкаанпяа.

"Батарея має набагато більший потенціал крім опалення будинків, – сказав керівник проєкту компанії Лійса Наскалі. – Її можна буде використовувати в усіх промислових процесах, які потребують високої температури: пекарні, пральні, металургійні заводи".

"Деяким галузям промисловості потрібне дуже гаряче повітря, наприклад, 300C, щоб щось висушити. Зараз ми розглядаємо можливість співпраці з промисловими компаніями в районі Канкаанпяа, які використовують електроенергію для виробництва тепла. Наявність піщаної батареї, яку вони можуть заряджати протягом ночі, захистіть їх від коливань цін", – сказав керівний директор компанії Пекка Пассі.

Еронен розповів, що до 2023 року Polar Night Energy прагне стати глобальною компанією, яка будує піщані батареї по всьому світу. Для проєктів в інших країнах, де є дефіцит піску, компанія розглядає можливість використання інших гранульованих, негорючих матеріалів.

Інженери переконані, що через посилення кліматичних змін людство немає часу чекати переходу на нові технології. 

"Ми маємо ухвалювати сміливі рішення прямо зараз, щоб уникнути кліматичної кризи", – наголосив Ківіоя.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Фінляндії в місті Канкаанпяа на електростанції Vatajankoski встановили першу в світі "піщану батарею", яка може накопичувати “зелену” енергію та використовувати її через кілька місяців для опалення будинків.

Читайте також
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль

Це сприятиме досягненню цілей ЄС щодо використання енергії океану

Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії
Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії

Це допоможе реалізувати цілі Енергетичної стратегії щодо збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ

В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка
В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка

20 біогазових установок взагалі не виробляли енергію, а 5 працювали на 75-82% потужності