На Волині ферма розширить виробництво добрив зі сміття за гроші ЄС

На Волині ферма розширить виробництво добрив зі сміття за гроші ЄС

Катерина Бєлоусова

Виробництво масштабують протягом 2024 року

На Волині підприємство "Зелена ферма", яке займається переробкою органічних відходів у добриво біогумус за допомогою каліфорнійських червʼяків, виграло грант на €10 тисяч на масштабування бізнесу.

Компанія вже виробляє близько 100 тонн біогумусу на рік з 160 тонн садових відходів, гною тварин та зіпсованих овочів та фруктів, повідомляє Еко.Район. 

Зазначається, що ферму започаткували лучани Сергій Рижков і Юлія Ютовець у 2019 році у селі Жидичин. У травні 2023 вони подали заявку на конкурсу грантів від Європейського інституту інновацій і технологій Food. Проєкт з масштабування виробництва планують реалізувати протягом 2024 року.

Власники ферми підкреслили, що виграти грант їм допомогло набуття чинності закону №2320-IX "Про управління відходами", який дає можливість впроваджувати кращі європейські підходи. До того ж є нагода вийти на ринки ЄС, оскільки білорусь і Литва вже не головні імпортери субстратів для розсади.  

В матеріалі розповіли, що каліфорнійські дощові черв’яки можуть переробляти органіку протягом всього року. Для цього необхідно робити теплі грядки, щоб тварини не загинули від холоду та не впали у сплячку.

Зазначається, що за чотири роки підприємці продали близько 400 тонн екологічно чистого добрива.

Ютовець наголосила, що біогумус допоможе відновити родючість українського ґрунту, зокрема через розкислення мінеральними добривами. Сировиною для виробництва біогумуса наразі є відходи з сусідніх заводів та кафе, а саме жом, макуха з пива, тирса, кавова гуща, зіпсовані овочі й фрукти, кінський гній та органічні відходи з Луцька. 

"Зараз сотні вантажівок вивозять за місто на смітник опале листя і суху траву. Там усе це тліє, йде в ґрунтові води, забруднює водойми та ґрунти. Переробка цих органічних відходів для нашої компанії – основна сировина. Потрібна лише зацікавленість міста, ми готові взяти на себе переробку. З листя, гілок, скошеної влітку трави можемо зробити компост, біогумус. Корисні добрива повертатимуться назад для весняного підживлення парків та скверів", – сказав Рижков.

Підприємці розповіли, що для нарощення потужностей планують орендувати 17 гектарів землі на тваринницькій фермі у Рокинях. Їм потрібно буде налагодити водовідведення, встановити сучасне обладнання для поливу, подрібнення компосту, відділення черв'яка від біогумусу тощо. 

В матеріалі підкреслили, що ціни на органічний біогумус залишаються стабільно високими. Як бізнес – це перспективне виробництво, з регулярним попитом й прибутком. Його цінують як запоруку здорового врожаю, який також швидше дозріває.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, влітку 2023 року у Луцьку на станції компостування почали вирощувати зелень та овочі на компості.

Читайте також
Аграрії з Півдня України зможуть скоротити використання води на 40%, щоб подолати посуху
Аграрії з Півдня України зможуть скоротити використання води на 40%, щоб подолати посуху

Використання органічного сорбенту може збільшити врожайність на 10-30%

Під Вінницею побудують енергоефективну екоферму
Під Вінницею побудують енергоефективну екоферму

Завдяки екофермі зʼявиться 50 нових робочих місць

Агрохолдинг "Астарта" планує зменшити викиди парникових газів на 44% до 2030 року
Агрохолдинг "Астарта" планує зменшити викиди парникових газів на 44% до 2030 року

Компанія планує підвищити енергоефективність виробництва та використання альтернативної енергії

Українська агрокомпанія відмовилася від газу завдяки зеленим проєктам
Українська агрокомпанія відмовилася від газу завдяки зеленим проєктам

Компанія впроваджує альтернативні рішення протягом 15 років тому