На Волині через помилку чиновників село тоне у смітті. Фото, відео UA:Суспільне

На Волині через помилку чиновників село тоне у смітті. Фото, відео

Поруч розташований офіційний полігон, який за 6 років існування не прийняв жодного сміттєвоза

У Волинській області 25-тисячна громада міста Ківерці щомісяця вивозить близько 30 тонн сміття на стихійне звалище біля села Заброди, незважаючи на існування офіційного полігону.

Жителі села скаржаться, що відходи отруюють довкілля, передає UA:Суспільне.

Як зазначається, у Забродах залишилося менше сотні мешканців. За словами селян, звалище отруює грунти та підземні води.

"У нас нема вже в селі людей. Всі повимирали. І колонка не добра, і колодязь недобрий (якість води – прим. ЕкоПолітики). Все недобре. Вона ж вся гидота сюди іде. Що ви думаєте? Ви подивіться, що там робиться", — розповідає місцева мешканка.

Як зазначається, у 2015 році за кошти з державного і місцевого бюджетів неподалік побудували полігон. Об’єкт відкривали перші особи області. Однак за 6 років полігон не прийняв жодного сміттєвоза, адже Державна архітектурно-будівельна інспекція не дозволила експлуатацію через помилки в проєкті.

Крім того, у квітні 2020 року на сміттєзвалищі під Забродами сталася пожежа. Два екіпажі рятувальників понад 3 години не могли приборкати вогонь через сильний вітер і вибухи.

Державна екоінспекція перевірила сміттєзвалище. За результатами перевірки нарахували збитки за засмічення, оштрафували ківерцівське управління житлово-комунального господарства і видали припис посадовим особам усунути порушення.

Джерело: UA:Суспільне

"Старий полігон, який в Забродах діє, на нього документації навіть нема. Він був не побудований як полігон. І все йшло до забруднення підземних водних горизонтів. Нарахували великі суми збитків і зараз сплачують міська рада", — розповів перший заступник начальника Держекоінспекції у Волинській області Олександр Ткачук.

"Недавно ми заплатили 101 тисячу гривень штрафу. І перед тим ми дуже вже багато платили. Тому, що це несанкціоноване сміттєзвалище. Це просто купа сміття. На сьогоднішній день штрафи дуже-дуже немалі. А нам приходиться платити. Це таке замкнене коло, тому що, куди ми дінемось? Куди ми те сміття вивеземо? До міської ради привеземо чи до адміністрації?" – зазначив Ківерцівський міський голова Олександр Ковальчук.

Джерело: UA:Суспільне

Як повідомляється, замовником будівництва полігону для міста Ківерці було управління капітального будівництва Волинської облдержадміністрації. У відомстві зазначають, що каменем спотикання став невірно вказаний проєктантами клас наслідків або категорія складності будівництва.

Разом з тим, за офіційними даними, збудований об’єкт не перевіряли ні Державна архітектурно-будівельна інспекція України, ні її управління у Волинській області. Жодного документального підтвердження щодо відмови у видачі сертифікату про готовність об’єкта до експлуатації не існує.
Відмова ніби-то була усною.

Крім того, стало відомо, що ситуація з цим полігоном не виняткова. За даними екоінспекції, на Волині майже півтисячі стихійних смітників, полігонів для захоронення твердих побутових відходів — 11, а збудованих згідно з нормами лише 3, серед яких офіційно числиться ківерцівський.

Раніше ЕкоПолітика писала про те, що у селі на Полтавщині купи сміття виросли до висоти п'ятиповерхівки.

Читайте також
У Луцьку почали виготовляти з “одноразок” павербанки для ЗСУ: куди приносити
У Луцьку почали виготовляти з “одноразок” павербанки для ЗСУ: куди приносити

Є потреба у великій кількості відпрацьованих електронних сигарет

Мешканці Луцьку віддали на переробку 15,7 тонни відсортованого сміття за рік
Мешканці Луцьку віддали на переробку 15,7 тонни відсортованого сміття за рік

Центр працює щодня без вихідних з 7:00 до 20:00 за адресою: Трункіна, 7

Мешканці Луцька зможуть дізнатися про забруднення повітря в реальному часі
Мешканці Луцька зможуть дізнатися про забруднення повітря в реальному часі

Містяни можуть подати заявку на розміщення станцій за своїми вікнами

У Луцьку з дитсадків приберуть всі токсичні обʼєкти
У Луцьку з дитсадків приберуть всі токсичні обʼєкти

Зібрані шини відправлять на утилізацію