На Вінниччині поблизу житлових будинків сталася хімічна аварія: усі подробиці та фото ДСНС

На Вінниччині поблизу житлових будинків сталася хімічна аварія: усі подробиці та фото

Олена Яценьо

Для з'ясування обставин витоку аміаку відкрито кримінальне провадження

На території ПрАТ "Райагрохім" поблизу міста Немирів у Вінницькій області сталася розгерметизація залізничної цистерни, що призвело до витоку безводного аміаку.

Про аварійну ситуацію в понеділок, 29 листопада, повідомив пресцентр Державної служби надзвичайних ситуацій (ДСНС) України.

За даними рятувальників, надзвичайна подія виникла близько 9:05 — саме тоді до Служби порятунку надійшло повідомлення про те, що в Немирові на вулиці Соборній відчувається різкий запах аміаку.

З території підприємства та будинків, розташованих поблизу, одразу евакуювали людей і розпочали відкачування аміаку із цистерни. Рятувальник також здійснювали осадження парів газу з використанням розпилених водних струменів.

О 01:20 роботи з перекачування було завершено, а випаровування аміаку припинено.

Загалом до ліквідації наслідків НП залучено 32 осіб і 8 одиниць техніки. Зазначається, що жертв і постраждалих унаслідок аварії немає.

Водночас у пресслужбі Міністерства внутрішніх справ повідомили, що за фактом аварії відкрито кримінальне провадження.

"За фактом забруднення атмосферного повітря слідчий підрозділ розпочав кримінальне провадження за ч. 1 ст. 241 Кримінального кодексу України, у межах якого встановлюються причини витоку небезпечного хімічного газу", — ідеться в повідомленні.

Винним загрожує позбавлення волі строком до трьох років.

Поряд зі слідчими на місці події працювали екологи та фахівці санепідемстанції. Вони вимірювали рівень забруднення повітря, води та ґрунту.

Зокрема, у результаті замірів повітря, які провело відділення радіаційного, хімічного та біологічного захисту, з'ясовано, що перевищення гранично допустимих концентрацій хімічно-небезпечних речовин не виявлено. Загрози населенню немає.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що біля ПрАТ "Рівнеазот" 20 липня сталася аварійна ситуація. Було зафіксовано перевищення показників нітратів та азоту амонійного.

Нагадаємо, що в липні анонсували позапланові перевірки до кінця року на всіх хімічно небезпечних об’єктах України.

Читайте також