На території заповідника Синевир скинули сміття прямо біля річки. Відео facebook.com/yu.ovchynnykova

На території заповідника Синевир скинули сміття прямо біля річки. Відео

Людмила Гончаренко

Інцидентом вже зацікавились правоохоронні органи

На територію ландшафтного заказника державного значення "Синевирське озеро" місцевий житель привіз на возі тверді побутові відходи і скидав їх біля річки.

Відео зняли туристи і опублікували в спільноті "Карпати в серце".

За словами очевидців, інцидент стався на території Синевирської громади. Перехожі помітили, як місцевий житель вивантажує з гужової повозки купу сміття і скидає його прямо на берег річки.

Один з туристів намагався зупинити чоловіка, пояснюючи йому, що він знищує природу. На що той відповів, що "йому так наказали". 

"Чоловік не з дому вивіз ці тверді побутові відходи, його змушує це робити місцеве керівництво. Пізніше туди приїжджає грейдер і нагортає глину, щоб в очі не впадало", – написала автор публікації Маруся Амеліна. За словами жінки, після публікації відео до неї звернулися працівники Нацполіції, щоб дізнатися деталі правопорушення.

Вчора, 1 жовтня, "Поліція Закарпатської області" на своїй сторінці у Facebook повідомила про те, що наразі поліцейські встановили особу правопорушника. Ним виявився 55-річний місцевий житель. Чоловік зізнався у діянні та пояснив правоохоронцям свій вчинок тим, що виконував вказівку окремих осіб. Відповідно до неї чоловік мав прибрати територію та викинути сміття саме в цьому місці.

На порушника складено адміністративний протокол, а такод відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 242 Кримінального кодексу України (порушення правил охорони вод). Санкція вказаної статті передбачає покарання від штрафу до обмеження волі терміном на 5 років.

Ця подія, за словами правоохоронців, мала місце 25 серпня цього року між населеними пунктами Синевир та Синевирська Поляна в урочищі "Рибачинка", що неподалік Міжгір’я.

Нагадаємо, ЕкоПолітика писала раніше про те, як угорські та закарпатські екоактивісти виловили з річки Тиса п’ять тонн відходів,  а волонтери на Закарпатті прибрали від сміття берег Вільшанського водосховища, яке відоме також як "Закарпатське море".

Читайте також
На Закарпатті завершують багаторічне очищення території колишнього лісохімкомбінату
На Закарпатті завершують багаторічне очищення території колишнього лісохімкомбінату

Лише у грудні 2023 року з території підприємства вивезли 94 тонни відходів, зокрема приблизно 30 тонн сильно забрудненого ґрунту

Мешканці Ужгорода виступили проти забудови Радванського кар'єру
Мешканці Ужгорода виступили проти забудови Радванського кар'єру

Землевпорядна документація щодо ділянки на 25 гектарів парку досі не затверджена