На свята українці викидають харчів на 1 млрд гривень Shutterstock

На свята українці викидають харчів на 1 млрд гривень

Іван Шевчук

В Україні і в світі на свята купують більше їжі, ніж можуть з’їсти, і значну її частину потім відправляють на смітник

В Україні під час новорічних свят викидають їжу на суму від 470 млн до 1 млрд гривень.

Про це, посилаючись на підрахунки дослідників, на своїй сторінці у ФБ повідомив Центр управління відходами.

Ця приватна компанія займається сучасною утилізацією різноманітних відходів. Тут кажуть, що зростання кількості відходів на свята – то тенденція, властива усьому світу. У Великобританії та США під Новий рік відходів стає більше на 25-30%. Велику частку того, що викидається, становлять харчові відходи. Причому нерідко це навіть їжа, яка все ще придатна до споживання.

Компанія у своєму різдвяному пості дала кілька порад, як уникнути марнотратства на свята і як забезпечити кращу долю продуктам, які все ж виявилися зайвими. Отже:

  • Перед походом в магазин обов’язково складіть список покупок, щоб зменшити спокусу купити щось зайве, а також попередньо перевірте холодильник на наявність потрібних продуктів
  • Заздалегідь складіть святкове меню – обирайте легкі страви з сезонних локальних продуктів та обов’язково враховуйте кількість гостей. Якщо чекаєте батьків або кілька друзів, то не варто готувати на 20 осіб.
  • Зберігайте їжу, що залишилась, в харчових контейнерах в холодильнику та спробуйте трансформувати її в нові страви. Також деякі готові страви можна заморозити, так вони будуть зберігатися довше і зможуть потішити вас пізніше.
  • Накладайте на свою тарілку лише стільки, скільки можете з’їсти.
  • Якщо після святкування все ж лишилось багато їжі, запропонуйте гостям забрати з собою. Можна спакувати всім з собою в судочки або віддати бездомним чи людям, що потребують. Спробуйте знайти місцеві організації, які допомагають таким людям, та запитайте, як можна передати їжу.

А от вже на своєму сайті Центр управління відходами дає пораду, що робити з їжею, якій все ж не пощастило виконати свою головну місію. Її радять пускати на компост.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що майже 40% їжі у світі залишається неспожитою.

Читайте також
В Україні запустили платформу, яка допомагатиме розв'язати проблему відходів руйнувань
В Україні запустили платформу, яка допомагатиме розв'язати проблему відходів руйнувань

Її розробники пропонують переосмислити ставлення до вторинних матеріалів і побачити в них цінний ресурс

8 цікавих фактів про переробку сміття, які вас здивують
8 цікавих фактів про переробку сміття, які вас здивують

Правильна утилізація — питання безпеки для всіх нас

У Бородянці на Київщині розпочали екологічно переробляти будівельне сміття
У Бородянці на Київщині розпочали екологічно переробляти будівельне сміття

Отриману сировину використають для будівництва основи доріг, вироблення будівельної продукції, як наповнювачі для будівельних розчинів чи конструкцій або для укріплення річкових узбереж

Активісти розповіли, як у різних українських містах використовують опале листя
Активісти розповіли, як у різних українських містах використовують опале листя

У Луцьку йому знайшли найбільше способів використання