В Україні під час новорічних свят викидають їжу на суму від 470 млн до 1 млрд гривень.
Про це, посилаючись на підрахунки дослідників, на своїй сторінці у ФБ повідомив Центр управління відходами.
Ця приватна компанія займається сучасною утилізацією різноманітних відходів. Тут кажуть, що зростання кількості відходів на свята – то тенденція, властива усьому світу. У Великобританії та США під Новий рік відходів стає більше на 25-30%. Велику частку того, що викидається, становлять харчові відходи. Причому нерідко це навіть їжа, яка все ще придатна до споживання.
Компанія у своєму різдвяному пості дала кілька порад, як уникнути марнотратства на свята і як забезпечити кращу долю продуктам, які все ж виявилися зайвими. Отже:
- Перед походом в магазин обов’язково складіть список покупок, щоб зменшити спокусу купити щось зайве, а також попередньо перевірте холодильник на наявність потрібних продуктів
- Заздалегідь складіть святкове меню – обирайте легкі страви з сезонних локальних продуктів та обов’язково враховуйте кількість гостей. Якщо чекаєте батьків або кілька друзів, то не варто готувати на 20 осіб.
- Зберігайте їжу, що залишилась, в харчових контейнерах в холодильнику та спробуйте трансформувати її в нові страви. Також деякі готові страви можна заморозити, так вони будуть зберігатися довше і зможуть потішити вас пізніше.
- Накладайте на свою тарілку лише стільки, скільки можете з’їсти.
- Якщо після святкування все ж лишилось багато їжі, запропонуйте гостям забрати з собою. Можна спакувати всім з собою в судочки або віддати бездомним чи людям, що потребують. Спробуйте знайти місцеві організації, які допомагають таким людям, та запитайте, як можна передати їжу.
А от вже на своєму сайті Центр управління відходами дає пораду, що робити з їжею, якій все ж не пощастило виконати свою головну місію. Її радять пускати на компост.
Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що майже 40% їжі у світі залишається неспожитою.