На Прикарпатті викрили чиновників на масштабних рубках у нацпарку shutterstock

На Прикарпатті викрили чиновників на масштабних рубках у нацпарку

Катерина Бєлоусова

Зловмисникам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 7 років

Детективи Державного бюро розслідувань викрили на Прикарпатті організовану злочинну групу з посадовців лісової галузі та лісівників, які у національному природному парку "Гуцульщина" зрубали дерев на понад 2,2 мільйона гривень.

На території парку було зрубано понад 500 дерев, зокрема ялиці, бука, осики, грабу та ясену, повідомляє ДБР у Facebook.

Зазначається, що нацпарк є частиною Косівського природоохоронного науково-дослідного відділення. 

В повідомленні підкреслили, що до складу групи входило 5 працівників держпідприємства "Кутське лісове господарство", а саме колишній та чинний директори, головний лісничий, начальник відділу лісового господарства та інженер з охорони та захисту лісу.

“Впродовж тривалого часу посадовці незаконно, без жодних дозволів та погоджень видавали документи для проведення вибіркових санітарних рубок на території парку, котрий вже понад 20 років не входить до складу "Кутського лісового господарства". Далі деревину продавали населенню, а гроші привласнювали”, – розповіли в пресслужбі ДБР.

Зазначається, що детективи додатково досліджують інші факти видачі зловмисниками незаконних документів на рубки у природному парку. За попередніми даними збитки від функціонування цієї схеми можуть сягнути десятки мільйонів гривень.

В пресслужбі підкреслили, що 5 учасникам групи вже повідомлено про підозру в незаконній рубці та збуті лісу, а також у зловживанні службовим становищем. Їм загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 7 років.

В пресслужбі додали, що наразі вирішується питання про відсторонення службових осіб від виконання обов'язків та обрання їм запобіжних заходів. Для відшкодування завданих збитків підготували клопотання про арешт майна підозрюваних.

Зазначається, що під час обшуків за місцем проживання учасників злочинної групи виявили документи, що свідчать про імовірне вчинення інших службових злочинів. Розслідування триває.

Нагадаємо, народна депутатка та членкиня Тимчасової слідчої комісії щодо незаконної вирубки лісів в Закарпатській області Юлія Яцик запідозрила чиновників з обласної прокуратури в причетності до схем лісової мафії.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у Карпатах ТОВ “Буковель” планує побудувати ще 2 мегакурорти, окрім курорту “Свидовець”, а саме “Бистриця” та “Турбат” розміром 1400 гектарів. Вже у 2023 році компанія одіозного українського олігарха Ігоря Коломойського може почати будівельні роботи, що призведе до екологічної катастрофи.

Читайте також
У Чорнобильській зоні зафіксували рекордну кількість лосів. Фотофакт
У Чорнобильській зоні зафіксували рекордну кількість лосів. Фотофакт

Через зменшення популяції, лосі були внесені до Червоної книги України

На Буковині лісгосп заплатив мільйони гривень за нелегальні рубки у заповіднику
На Буковині лісгосп заплатив мільйони гривень за нелегальні рубки у заповіднику

У заказнику "Зубровиця" вирубали 827 ялин, ялиць та буків

Екокомітет ВРУ рекомендує прийняти зміни до закону про природно-заповідний фонд
Екокомітет ВРУ рекомендує прийняти зміни до закону про природно-заповідний фонд

Передбачається заборона проїзду механічних транспортних засобів через природоохоронні території.