На Прикарпатті чоловік відмовився віддати лева: екоінспектори ініціювали примусове вилучення

На Прикарпатті чоловік відмовився віддати лева: екоінспектори ініціювали примусове вилучення

Олена Яценьо

На власника лева складено адмінпротокол

Співробітники Державної екологічної інспекції Карпатського округу ініціювали примусове вилучення лева, який живе в прикарпатському селі Старуня, через відмову власника добровільно передати тварину у спецпритулок.

Про це у вівторок, 15 лютого, повідомила пресслужба Держекоінспекції України.

Нагадаємо, що 12 лютого активісти гуманістичного руху UAnimals приїхали до села Старуня в Івано-Франківській області, щоб за попередньою домовленістю з власником забрати лева до притулку.

Однак господар тварини Андрій Сидорук не віддав її, бо не оцінив умови транспортування з Прикарпаття у Бориспіль.

"Приїхав тільки один водій. Ви бачите, яка клітка, які умови — жодної техніки безпеки. Я за те, щоб мій лев жив", — сказав він.

Власник наполіг, щоб лева транспортували лише в супроводі ветеринара, а також довели йому, що умови перебування тварини в місці тимчасового утримання будуть кращими, аніж у нього:

"Наступного тижня поїду в Київ, подивлюся, куди забирають. Якщо умови нормальні, я сам його перевезу туди. Якщо не підійде — буду інший притулок шукати", — додав чоловік.

Водночаc ветеринар Михайло Маслей, який теж прибув того дня в Старуню, не бачив перепон у транспортуванні тварини.

“У таких клітках перевозили левів до Африки. Навіть меншими, вужчими. У літаку летіли 10 тисяч кілометрів”, — сказав зоофахівець.

Оскільки питання щодо передачі лева не вдалося вирішити мирним шляхом, ДЕІ Карпатського округу ініціювала примусове вилучення тварини. Зокрема, викликали представників Нацполіції України, які відкрили відповідне кримінальне провадження.

На власника лева складено протокол про адміністративне правопорушення за ст. 88-1 та ст. 89 Кодексу України про адміністративні правопорушення, який передано до суду.

Раніше ЕкоПолітика писала, що Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики одностайно підтримав законопроєкт №5409 про заборону цирків із тваринами та рекомендував парламенту ухвалити його за основу.

Читайте також
Волонтери закликали допомогти тваринам зі скандального притулку на Київщині
Волонтери закликали допомогти тваринам зі скандального притулку на Київщині

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом жорстокого поводження з тваринами

"Закон на їхньому боці": на Закарпатті з’явилися борди на підтримку прав тварин
"Закон на їхньому боці": на Закарпатті з’явилися борди на підтримку прав тварин

Зоозахисники планують встановити аналогічні борди й в інших областях України