На Прикарпатті активісти намагалися визволити лева з тісної клітки: що пішло не так. Відео

На Прикарпатті активісти намагалися визволити лева з тісної клітки: що пішло не так. Відео

Олена Яценьо

Тварину хотіли забрати до притулку

У суботу, 12 лютого, активісти гуманістичного руху UAnimals приїхали до села Старуня в Івано-Франківській області, щоб за попередньою домовленістю з власником забрати до притулку лева, але стикнулися зі спротивом.

Про це йдеться на фейсбук-сторінці організації за права тварин UAnimals.

За словами зоозахисників, вони зібрали команду для порятунку лева Ромки. На місце прибула машина із кліткою, яка повністю відповідає міжнародним стандартам перевезення тварин ІАТА. Окрім того, лева в дорозі мав супроводжувати ветеринар.

Проте власник лева Андрій Сидорук раптово навідріз відмовився добровільно передавати тварину і, як зазначили активісти, шукав будь-які зачіпки, щоб не віддати Рому.

В організації UAnimals розповіли, що житель прикарпатського села Старуня утримує лева Ромка в тісній клітці на старому складі.

"Власник час від часу вигулює дику тварину на звичайному повідку, а інколи хижака бачать самого на полі, заправці та поруч із тамтешнім кафе", – ідеться в повідомленні.

Зооактивісти наголосили, що умови утримання лева не відповідають його біологічним і видовим особливостям, а його безконтрольні прогулянки є небезпечними як для звіра, так і для навколишніх. До того ж таких диких тварин можуть утримувати лише профільні організації зі спеціальною підготовкою.

Команда UAnimals наполягла, що, оскільки державних реабілітаційних центрів для левів сьогодні в Україні немає, єдиним підхожим варіантом є передати тварину на перетримку до Притулку фонду, що спеціалізується на допомозі диким тваринам. Далі активісти планували отримати дозвіл на перевезення до спеціалізованих реабілітаційних центрів в Європі чи Африці для великих кішок.

Там також додали, оскільки питання вилучення лева не вдалося вирішити з власником мирно – долю Роми вирішуватись у правовому полі.

Раніше ЕкоПолітика писала, що Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики одностайно підтримав законопроєкт № 5409 про заборону цирків із тваринами та рекомендував парламенту ухвалити його за основу.

Читайте також
Волонтери закликали допомогти тваринам зі скандального притулку на Київщині
Волонтери закликали допомогти тваринам зі скандального притулку на Київщині

Правоохоронці відкрили кримінальне провадження за фактом жорстокого поводження з тваринами

"Закон на їхньому боці": на Закарпатті з’явилися борди на підтримку прав тварин
"Закон на їхньому боці": на Закарпатті з’явилися борди на підтримку прав тварин

Зоозахисники планують встановити аналогічні борди й в інших областях України