На популярному курорті Одещини нечистоти зливають просто в море Вікіпедія

На популярному курорті Одещини нечистоти зливають просто в море

Зоряна Бердник

У Держекоінспекції ситуацію назвали "плачевною"

У курортній Затоці Білгород-Дністровського району (Одеська обл.) більшість нечистот скидають прямо в Чорне море.

Тільки п'ята частина всіх стічних вод проходить очищення перед скиданням у море та лиман. Про це розповів голова Державної екологічної інспекції Південно-Західного округу Віталій Караулов, передає видання "УСИ".

"У Затоці плачевна ситуація. За нашою інформацією, тільки 20% нечистот надходять на очисні споруди і, відповідно, проходять необхідну процедуру очищення", — заявив Караулов.

Він наголосив, що цього курортного сезону екоінспекція має намір узяти ситуацію в Затоці під особливий контроль: тут буде організовано цілодобовий пост спостереження, на якому чергуватимуть інспектори.

Як відомо, каналізацію Затоки спроєктували ще в 1970-х роках, а оновили — у 1990-х. Нині ж Затока значно збільшилася, і обсяг нечистот усемеро більший, ніж пропускна здатність колектора. Тож система просто не справляється з таким навантаженням, а це означає, що в лиман і море скидаються неочищені стоки.

"Дійсно, кількість очисних споруд в селищі недостатня, а ті, що є, перебувають у жалюгідному стані. Заради справедливості треба сказати, що в Одесі ситуація ще гірша. У Верховній Раді вже зареєстровано проєкт закону № 3091-1 про державний екологічний контроль, який посилює відповідальність за забруднення морської води каналізаційними стоками з берега і баластними водами з моря", — додав керівник екоінспекції Південно-Західного округу.

Зазначається, що така ситуація склалася не тільки в Затоці, а й в інших населених пунктах регіону. Голова Нерубайської ОТГ Олег Мішаглі розповів, що, наприклад, жителі Усатівської та Нерубайської громад і зовсім зливають відходи в катакомби, чим значно шкодять екологічному стану на Хаджибейському лимані й у Чорному морі.

Додамо, що Одеський обласний лабораторний центр МОЗ України постійно проводить перевірки якості морської води в Затоці та зазвичай дає сприятливі висновки. Однак екологи до них ставляться скептично.

“Говорімо відверто: вимоги до води, які є, дуже далекі від того, чого б хотілося. Це застарілі норми”, — зауважив ректор Одеського екологічного університету Сергій Степаненко.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що екологи заявили про безпрецедентне свавілля в "Тузлівських лиманах", де проводили будівельну діяльність.

Читайте також
На Одещині у карʼєрі облаштували скотомогильник
На Одещині у карʼєрі облаштували скотомогильник

Екоінспектори подали заяву до поліції та прокуратури

Забудова одеських пляжів: відомого суддю запідозрили в корупції
Забудова одеських пляжів: відомого суддю запідозрили в корупції

Суддя відхилив клопотання про недовіру судді та продовжив розглядати справу

На Одещині Куяльницька канава стала яскраво-червоною. Фото
На Одещині Куяльницька канава стала яскраво-червоною. Фото

Воду з канави терміново відправили на експертизу